Nærøysund Panorama
"LEIA E LIVET"
Annonsørinnhold
Det var en helt vanlig arbeidsdag rundt årsskiftet 2007-2008 at Jørn Otto Røed passerte Nyvegen fra Nærøysundbrua og inn mot Rørvik sentrum. Han kjørte betong som vanlig og passerte langs veien slik han jevnlig hadde gjort i flere år. Men nettopp denne dagen, innser Røed noe langs den sedvanlige strekningen:
– Jeg fikk følelsen av at noe manglet. Det var et så stort tomrom mellom brua og Rørvik. Og du kan vel kanskje kalle det en drøm, eller en visjon, men jeg begynte å se for meg et stort leilighetskompleks her langs veien – der alle leiligheter var vendt mot sjøen.
Det var ikke mye som minnet om fast land langs Nyvegen før oppfyllingen av tomta ble satt i gang. I bakgrunnen skimter vi Rørvik sentrum.
I det øyeblikket at de første beboerne i Nærøysund Panorama flytter inn i sine leiligheter, vil det bety mye for eier Jørn Otto Røed. Prosjektet blir trolig ett av hans største noensinne.
Alle som kjenner Ytre Namdal, vet godt at det på denne tiden ikke fantes en tomt å bygge på langs strekningen – bare sjø. Så noe av det første Røed og de to andre opprinnelige eierne (Halle Sivertsen og Harry Bøe) gjorde, var å kontakte kommunen for å høre om muligheten for å kunne etablere en tomt.
– Jeg tror nok mange som bor her dro på smilebåndet av planene våre og kanskje tenkte at det ikke var realistisk å få til, men det gjorde meg ingenting. Faktisk ga det meg heller mer motivasjon for å få planene realisert, forteller Røed.
"Det vil ikke komme mange slike muligheter framover – her får du leve livet i leia."
En prosess som tok mange år
Arkitekt Jon Alfred Olsen ble kontaktet og Trønderplan ble involvert for å få på plass skisser og illustrasjoner. Håpet var å ha utkastet klart i 2010-2011. Men så ble det en lang prosess med høringer, og Røed forklarer at eierne var påpasselige med å ha en god dialog med alle parter, spesielt Kystverket.
– Vi kontaktet Kystverket før noen andre og fortalte dem om planene. Det var viktig for oss at de var involvert i dette så tidlig som mulig. Vi måtte sørge for at båttrafikken fikk gå som den skulle selv om det ble bygging av tomt, forklarer han.
Ti år med regulering
Alle disse prosessene tok tid. Mye lenger tid enn noen kunne forutse.
– Årene gikk. Først i 2017 fikk vi på plass reguleringsplanen. Det tok altså ti år. Ballen lå ikke død på noe tidspunkt, men det viser seg at det å forvandle sjø til leiligheter er en lang prosess.
Slik vil utsikten bli fra Nærøysund Panorama. Fra skissen ser vi deler av praktbygget som skal oppføres i byggetrinn 1 på den nyetablerte tomta i sjøkanten.
Dette er Jørn Otto Røed
– Krevende til tider
I løpet av årene 2018 til 2020 ble det tatt ut store mengder fjell på tomta til det nye settefiskanlegget i Osan, samt utvidelse av industriområdet punkholmen i Ottersøy. Disse massene ble fraktet til Nærøysund Panorama.
– Vi benyttet en stor lekter med tilhørende slepebåt som hadde en kapasitet på ca. 2.000 kubikk hver tur. Denne jobben var krevende til tider, spesielt i dårlig vær. Ofte lastet vi om natta og losset om dagen, forteller Røed.
I tillegg ble det kjørt store mengder stein med lastebil fra Viteq-tomta i Rørvik og fra Sinkaberg på Marøya.
20.000 lastebillass
– Alt i forbindelse med utfyllingen ble utført etter oppskrift fra våre rådgivere. Vi har vært heldige med å ha med oss dyktige folk og solid kompetanse fra en rekke fagområdet på prosjektet. Trønderplan ved Jan Ola Ertsås har hatt tråden i prosjektet fra dag én, sier Røed.
Totalt er det tilført ca. 20.000 lastebillass, eller ca. 300.000 kubikk med masse, for å få tomta slik den fremstår i dag.
– Med dette er Rørvik i ferd med å få en ny "bydel", som har en fantastisk beliggenhet. Vi mener dette er én av de aller beste tomtene i Nærøysund kommune – nemlig midt i leia.
Her ser vi én av slepebåtene som fraktet masser ut til den nye tomta i Rørvik i 2018-2020.
I dag er tomta ferdig fylt opp, planert og alt av infrastruktur er på plass. En brakkerigg er også oppført for å kunne sette i gang med byggingen så fort som mulig.
Hvem kan vel ikke tenke seg til å bo helt inntil sjøkanten, og ha en slik utsikt like utenfor vinduet sitt?
– Uheldig med pandemien
I reguleringsplanen gitt i 2017 hadde Nærøysundgruppen fått tillatelse til å ha forretning i første etasje og leiligheter resten av komplekset, men dette konkluderte de etter hvert med at var unødvendig. Derfor ble reguleringsplanen i 2020 revidert til å kun omfatte leiligheter.
– Dette var også året vi lanserte Nærøysund Panorama, men pandemien kom midt lanseringsstarten og gjorde noe med salgstrykket. Det var skikkelig uheldig. Samtidig begynte prisene å stige, og bare det å få folk interessert og samlet på digitale møter, var både uvant og utfordrende, forteller Røed.
Trakk prosjektet fra markedet i fjor
Det endte med at prosjektet ble trukket fra markedet fram til 1. september 2021. Men etter nylanseringen kom den store oppgangen på stål- og byggepriser, som igjen førte til nye runder med innhenting av priser og dialog med underentreprenører.
– Jeg tror at prosessen videre vil normalisere seg framover, alle motgangene til tross. I år har vi gravd ut gropa til første byggetrinn, vi har satt på plass stålpæler på fjellgrunn og all infrastruktur er ferdigstilt for alle fire byggetrinn, understreker Jørn Otto Røed.
Nordligste borettslag i TOBBs eie
Nærøysund Panorama blir et borettslag gjennom TOBB, som i 2019 gikk inn på eiersiden til utbyggingsselskapet med 50 prosent. Resterende 50 prosent eies av Nærøysund Gruppen.
– Dette blir det nordligste prosjektet som TOBB investerer i, og det er vi stolte av. Vi har hatt en veldig fin prosess med TOBB etter at vi kom i kontakt med dem, forteller Røed.
Viktig aktør i Nærøysund
Uten Jørn Otto Røed og innsatsviljen hans gjennom de 15 årene som har gått siden han fikk ideen til Nærøysund Panorama, ville det trolig ikke vært noe snakk om et større leilighetskompleks langs Nyvegen mellom brua og sentrum i Rørvik. Men så fort salgsmålet er nådd i prosjektet, starter byggingen. Og det gleder han seg til.
– Jeg har alltid vært en stolt nærøysundværing med hjerte for området, og jeg mener at samhandling og samarbeid gir alle muligheter for å kunne lykkes. Det skal vi også gjøre med dette prosjektet, fastslår han.
Jobbet hardt hele livet
45-åringen er vant til å jobbe hardt for det han tror på, akkurat som han har måttet jobbe hardt for å komme i mål med drømmen han visualiserte langs Nyvegen i 2007.
– Jeg er en person som gjennom livet alltid har jobbet mye og trives veldig godt med det. Stort sett jobber jeg 13-15 timer hver dag, og det har jeg gjort så lenge jeg kan huske.
Da han startet opp Nærøysund Kraftbetong som det første selskapet i Nærøysund Gruppen i 2001, var det med flere eiere og tre ansatte.
– Det var en krevende prosess å få på plass finansiering og få med seg banker. Men til slutt stod jeg, Arild Nubdal og Ole Petter Fjær igjen med god støtte fra lokalbanksjefen i daværende Fokus Bank, Are Brekk, forteller Røed, og legger til:
– Det var en tøff tid, for det var mye som skjedde i Ytre Namdal på den tiden: Søsterskipet, Norveg, Rørvik Torg og Nærøy bo- og behandlingssenter jobbet vi med.
Lange dager
I tillegg var det travle tider på hjemmefronten med en datter på ett år og nyfødte tvillinger.
– Lill Tove tok ansvaret i hjemmet før hun også kom inn i selskapet i 2004, forklarer Jørn Otto Røed.
Ofte dro han på jobb i 4-5-tida og kom ikke hjem før midtnatt.
– Men sånn var det når man måtte gjøre det meste av oppgavene. Jeg var alt fra kontorarbeider, blandeverksoperatør, hjullasterfører og lastebilsjåfør.
– Trolig mitt største prosjekt
Gründeren regner med at byggetiden på Nærøysund Panorama vil bli på halvannet til to år, og håper nå å kunne komme i gang så fort som mulig.
– Den dagen det blir innflytting her, så vil det bety mye for meg. Dette er nok blant de største prosjektene vi kommer til å bygge.
Eiendomsmegler Anniken Waagø diskuterer Nærøysund Panorama sammen med markedsfører i Nærøysund Gruppen Christopher Iversen og Jørn Otto Røed. De er alle klare for å komme i gang.
Innholdet i denne artikkelen er ikke laget av redaksjonen, men av Trønder-Avisas markedsavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Dersom du opplever at denne eller andre annonser fra oss ikke er tydelig merket, gi oss gjerne beskjed.
Synes du denne type artikler ser spennende ut?
Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.