Annonsørinnhold

Sjekk ut denne forskjellen

. . . da Odd Einar Kne AS fikk satt inn nye lys

I løpet av tre år vil maskinoperatøren ha tjent inn investeringen og kan glede seg over lavere strømkostnader og atskillig mindre vedlikehold.

– Dette ble veldig bra! Vi merker det aller best på uteområdet nå på vinteren – at belysningen er en helt annen, men vi har også fått et helt annet lys på kontorene våre og i verkstedhallen. Så dette resultatet er vi veldig godt fornøyd med, sier daglig leder Odd Einar Kne.

Det var tidlig i høst at Elman Steinkjer startet med jobben med å bytte ut alle lyspunkter både innvendig og utvendig i Kne-bygget på Nordsileieret. Alt av armatur og lysrør ble byttet ut til funksjonelle LED-lys tilpasset hvert enkelt rom og uterom.

Fra 1 til 15 års levetid

Kne-bygget er 13 år gammelt og noen av de eldste lysene på bygget gikk ikke lenger å bytte ut. Alt av lyspærer måtte også byttes ut minst én gang pr. år. For å spare penger på sikt, gikk derfor Odd Einar Kne med på å bytte ut alt av armaturer og belysning i en smekk via Elman Steinkjer.

– Vi tok absolutt alt: Utebelysning og lysene i verksted, haller, kontor, ganger, WC og kantine. Levetiden på LED-lysene er ca. 15 år kontra ett års levetid med de gamle, og da skjønner man raskt at dette er en god investering, sier Kne.

Espen Børøsund (t.v.) har vært prosjektleder for Elman Steinkjer under utskiftningen av alt av lys hos firmaet til Odd Einar Kne. Han har estimert at bedriften vil kunne spare store summer på sikt.

Annonsørinnhold fra

– Det som mange ikke tenker over, er at gamle glødepærer ikke bare trenger å byttes ut årlig, men andelen lys i dem halveres i løpet av et halvt år. Så i løpet av et år vil glødepæren gi betraktelig dårligere lys i siste halvdel, sier Espen Børøsund i Elman Steinkjer.

Han forteller videre at damppærer er i ferd med å fases ut etter nye EU-krav, og at en del leverandører begynner allerede å kutte ut å føre dem som lagervare.

– For å tenke både bærekraft og kostnadsbesparelser vil det derfor være lurt å starte prosessen med å skifte ut gamle lys allerede nå.

Ansatte i Odd Einar Kne AS merker godt at det er blitt ny belysning i verkstedshallen. F. v: Espen Børøsund, Odd Einar Kne og verkstmester Frank Kvarme.

Inntjening på tre år

For å kunne ta en stor investeringskostnad med å bytte ut alle lys, valgte Odd Einar Kne AS å gå for en delbetalingsplan som går over tre år.

– Kostnaden med lysbyttet er da lånt på tre år, men besparelsen er allerede gått i null i løpet av de tre årene, sier Odd Einar Kne.

Espen Børøsund forteller at stadig flere bedrifter velger å gå for delbetalingsløsninger for å kunne finansiere investeringen med å bytte ut all belysning.

– Vi har energianalyser som viser at skjæringspunktet mellom gammel belysning, inkludert vedlikehold og strømkostnader, kontra å investere i nye lys ligger på ca. 2,5 til 3 år. Og det er ikke særlig lang tid sett i et driftsperspektiv, sier Børøsund.

Det er ingen tvil om at Kne-bygget ble lyst opp betraktelig etter at Elman Steinkjer byttet ut all utearmatur med LED-lys. Førbildet er tatt i september, mens etter-bildet er tatt i januar.

Utvendig ble alle utelamper erstattet med LED-lys som gir ekstra god belysning over større rekkevidde. Adrian Aksnes (f. v.) og Lennart Solnes Bergli er her i ferd med å bytte ut gammel armatur med ny.

I høst jobbet flere elektrikere fra Elman Steinkjer med å bytte ut belysningen til Odd Einar Kne AS. Her fra verkstedhallen hvor Daniel Tekseth (f. v.) og Grzegorz Bosek holder på med å bytte ut taklamper.

Inne på verkstedet er verksmester Frank Kvarme glad for at det kom på plass nye lys.

– Forskjellen er godt merkbar. Før satt vi ofte med hodelamper for å kunne ha ekstra lys mens vi holdt på med finmekanikk og skulle skru på mindre og mørkere deler, men nå trenger vi ikke det lenger, forteller han.

Det er som musikk i ørene til Espen Børøsund i Elman Steinkjer:

– Det er svært viktig med god grunnbelysning, spesielt i store verkstedshaller. Jeg er glad for å høre at Odd Einar Kne AS merker god effekt av utskiftningen, sier han.

Elman Steinkjer håper enda flere bedrifter tar skrittet med å bytte ut gamle lys framover.

– Da bidrar de med å senke CO2-avtrykket sitt betraktelig – gjennom mye mindre forsøpling og bruk av strøm. Det er en vel verdt investering, understreker Børøsund.

– Vi er kjempefornøyde med den nye belysningen – både utvendig og innvendig, sier verksmester Frank Kvarme.

OM DENNE ARTIKKELEN

Innholdet i denne artikkelen er ikke laget av redaksjonen, men av Trønder-Avisas markedsavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Dersom du opplever at denne eller andre annonser fra oss ikke er tydelig merket, gi oss gjerne beskjed.

Synes du denne type artikler ser spennende ut?
Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.