Annonsørinnhold

Skeptisk til Steinkjer

– men Thomas Seltzer og over 50 andre kjente kommer!

Skeptisk til Steinkjer

– men Thomas Seltzer og over 50 andre kjente kommer!

KOMMER: Thomas Seltzer har blandede følelser for å dra til Steinkjer, mens Anita Krohn Traaseth gleder seg. Det er bare å sette av 23. juni til Framtidsfredag! Foto: Tobias Willumstad

Annonsørinnhold fra

Thomas Seltzer er usikker på om han overlever det å oppsøke Steinkjer frivillig, men er innstilt på å gjøre et forsøk. Han er én av over 50 andre foredragsholdere som kommer til Framtidsfredag 23. juni.

Thomas Seltzer beveger seg sjelden nord for Værnes. Men 23. juni tar han turen til Steinkjer – for å snakke om alt som har gått galt i USA.

– Jeg får se om jeg overlever det da . . . å dra til Steinkjer, sier Thomas Seltzer over telefon, og lar det skinne igjennom at begeistringen for å vende nesa nord for Trondheim ikke akkurat er å ta og føle på. Og det er visstnok ikke uten grunn.

– Fortsatt husker jeg godt da vi i Turboneger spilte på konsert i Levanger og nærmest ble erklært uønsket. Det ble tatt opp i et formannskapsmøte til og med – og skrevet om i avisa. Men jeg får se om jeg overlever å oppsøke Steinkjer, selv om jeg sjelden drar nord for Værnes av prinsipp, understreker han.

Ut av komfortsonen

Thomas Seltzer er én av over 50 foredragsholdere som skal delta på dagskonferansen Framtidsfredag 23. juni. Der skal han blant annet snakke om den nye boka “Amerikansk karmageddon. Tanker om mitt fordømte fedreland”. Men det kommer vi straks tilbake til.

Over telefonen legger Seltzer til at han tror det skal finnes veldig hyggelige folk her nord i fylket. Det mener han å ha sett mens han har durt forbi i 80-90 kilometer i timen (altså de svært få gangene han faktisk har tatt veiene forbi, vel å merke).

– Jeg har kjørt forbi folk med bart og skinnvest, og har vært glad for at jeg satt i bil. Men nå må jeg nødvendigvis komme meg tettere på disse folka, og komme meg ut av komfortsonen, sier han.

"Jeg skal fortelle om hvordan den amerikanske drømmen døde"

Foto: Tobias Willumstad

"Jeg skal fortelle om hvordan den amerikanske drømmen døde"

Foto: Tobias Willumstad

Brennhett tema

Bassisten i Turboneger er halvt amerikansk med norsk mor og amerikansk far. Farsslekta kommer fra Texas, mens Thomas vokste opp i Wisconsin med familien som liten – og i Norge fra han var seks år. 

Seltzer er også godt kjent i Norge som programleder for “Trygdekontoret” og “Natta, Norge”, og i 2020 ledet han dokumentarserien “UXA – Thomas Seltzers Amerika” hvor han så nærmere på leveforhold og bekymringer blant USAs arbeider- og middelklasse. Serien ble kåret til beste dokumentarserie under Gullruten 2021.

– Alle som har sett “UXA” vil kjenne igjen mye i foredraget mitt under Framtidsfredag, forteller Seltzer.

Ingen amerikansk drøm lenger

USA er ifølge norskamerikaneren et land som mange føler de kjenner, men som er blitt mer komplisert å skjønne seg på etter 2016 da Donald Trump ble valgt til president.

– I 2016 eksploderte det, men hva skjedde egentlig? Mitt oppdrag er å forklare det. Det blir rett og slett en fortelling om hvordan den amerikanske drømmen døde, sier Seltzer.

Som halvt amerikaner innrømmer Seltzer at han synes det er hardt å se på hvordan landet hans har endret seg de siste sju årene.

– Uansett hvem du er og hvilken Gud du tror på, så er den amerikanske drømmen i utgangspunktet et fint premiss og samfunnskontrakt. Men rent statistisk er ikke denne drømmen reell lenger og det er bare et mindretall av amerikanere som opplever den, sier han, og legger til:

– Jeg synes det er et svært svik rett og slett, som er påført av krefter som selv påstår at de er blant de mest patriotiske. Men det er ikke det at Hollywood har vist en pupp, eller at Elvis vrikka på hoftene sine, som har ført til den spiralen som USA er inne i – det er finans og kapital!

Lyst til å vite mer? Da bør du oppsøke foredraget til Seltzer under Framtidsfredag 23. juni.

PS! Thomas Seltzer har selvsagt vært i Steinkjer før, og har til og med spilt med Turboneger på Steinkjerfestivalen. Det var i 2009.

Se mer om Framtidsfredag:

Det å samles for å snakke om hva som skjer i Steinkjer og alle muligheter som finnes for framtiden, spesielt for unge, gjør Steinkjer mer attraktiv – også for meg

Kornelia Minsaas

Crescent

DELTAR: Sammen med Kornelia Minsaas i panelet finner vi også privatøkonom Eldar Rønning fra Sparebank1 Midt-Norge.

Med blikk på sparing og risiko

Flere unge bør ta litt økonomisk risiko for å lære mer, mener spareinfluenser Kornelia Minsaas.

Steinkjerjenta, som nå er bosatt i Oslo, kjenner du kanskje best som tidligere frontfigur for DNB Ung, hvor hun delte sparetips og råd om personlig økonomi for 27 000 unge følgere på Instagram. De to siste årene har hun jobbet som selvstendig næringsdrivende SoMe-rådgiver, kreativ konsulent og innholdsprodusent.

– Nå kaller jeg meg selv “kommunikasjonspotet” og er med å bygge opp en start-up. Det er veldig spennende og lærerikt, forteller Minsaas.

Spareinfluenseren tar i juni turen til hjembyen og Framtidsfredag for å snakke om noe hun brenner for: Privatøkonomi fra et ungt perspektiv. Med seg har hun Eldar Rønning, privatøkonom i SpareBank1, og Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i SpareBank1 Markets.

– Det blir en panelsamtale om økonomi i tiden framover, der jeg stiller spørsmål på vegne av unge. Et bredt mangfold av stemmer vil bli hørt, og vi skal dekke flere temaer om penger. Vi oppfordrer alle til å sende oss spørsmål de ønsker svar på denne dagen, sier Minsaas.

Økonomi i verdenssammenheng

I panelet skal trioen blant annet snakke om hvilke økonomiske prioriteringer man burde gjøre framover, med hensyn til prisstigning, krig, utdanning, reiseliv, politikk og mer.

– Harald Magnus Andreassen er makroøkonom. Han er altså god på verdensøkonomien og å analysere og trekke ut hva som er viktig og relevant, forklarer Minsaas, og legger til: 

– Han setter ting i sammenheng og har et overblikk over hvor vi står nå. Hvordan har krigen påvirket oss? Hva skjer framover? Hvilke bransjer vil gå bra?

Sparetips og ufarliggjøring

Selv brenner Minsaas for at flere unge skal tørre å ta sjanser, som å investere i fond og aksjer eller starte egen bedrift. Hun ønsker også å ufarliggjøre det å ta økonomisk risiko, og vil oppfordre unge til å prøve og lære – selv i nedgangstider. 

– For å få kunnskap om investeringer er det smart å selv begynne smått. Når man investerer i bedrifter lærer man også om bedrifter i ulike bransjer som styrer verden. Det viktig å kjenne på kontroll over egen økonomi, spesielt når verdensøkonomien er påvirket, fortsetter Minsaas.

Videre forteller Minsaas at privatøkonom Eldar Rønning sitter på mange gode tips, både innen familieøkonomi, hverdagsøkonomi og sparing.

– I tillegg kan han en del om oppstartsbedrifter, så dersom noen unge har spørsmål om hvordan man skaffer kapital og kommer i gang med å starte eget selskap, er dette en fin arena å finne svar, sier hun.

Har gründerideer for Steinkjer

Kornelia gleder seg til å komme hjem til Steinkjer og er glad for å se initiativ som Framtidsfredag bli til i hjembyen.

– Det å samles for å snakke om hva som skjer i Steinkjer og ikke minst alle muligheter for framtiden, spesielt for unge, gjør Steinkjer mer attraktiv - også for meg. Jeg ser mye bra potensial både i byen og folkene, og får ofte gründerideer jeg kunne tenkt meg å sette ut i live i Steinkjer. Men enn så lenge trives jeg i Oslo, smiler hun.

På spørsmål om hun skal på festival når hun først er hjemme i Steinkjer, er Minsaas rask til å svare:

– Seff! Jeg har invitert russekullet på festivalvors for å feire tiårsjubileum! Jeg har leid lokale til fest og greier, og gleder meg helt sinnssykt til festival!

"Våg å ta risiko, men vær smart!" er Kornelia Minsaas sitt tips til unge i dag

"Våg å ta risiko, men vær smart!" er Kornelia Minsaas sitt tips til unge i dag

Krohn Traaseth til Steinkjer

- Det er typisk trøndersk å være opptatt av fremtiden - og å invitere bredt til innspill og kunnskap for å ligge foran, sier Anita Krohn Traaseth når hun blir spurt hva hun tenker om Framtidsfredag.

23. juni er nemlig hun også én av de over 50 foredragsholderne som kommer til Steinkjer.

Krohn Traaseth er en godt kjent næringslivsleder med mer enn 20 års erfaring fra privat og offentlig sektor, blant annet som tidligere administrerende direktør i Innovasjon Norge og i Hewlett Packard Norge.

Innovasjon i norsk framtid

I dag er hun styreleder og styreleder for flere norske selskap, deriblant StartUp Norway, Bocuse d'Or Norway og Norway Summit – for å nevne noen.

Siden 2019 har Krohn Traaseth jobbet som rådgiver og styremedlem for EU-kommisjonen med opprettelsen av "Innovasjon Europa" og har ledet regjeringen utvalg for innovasjon og vekst i grøntsektoren 2035.

– Jeg gleder meg til å bidra, og skal dele hva som står øverst på agendaen i "Innovasjon Europa"" og hvordan og hvorfor den norske ledelsesmodellen er godt posisjonert for fremtiden, forteller hun.

PS! Anita er tidligere blitt rangert som en av topp 50 mest inspirerende kvinner i European Tech, så hun vil være vel verdt å lytte til!

ENGASJERT: Få, om noen, kan vel så mye om innovasjon som Anita Krohn Traaseth. Næringslivsleder, spaltist, bokforfatter, styreleder og en forrykende taler – det er Krohn Traaseth i et nøtteskall. Møt henne på Framtidsfredag. Foto: Agnete Brun

Clothing, Hair, Smile, Chin, Outerwear, Neck, Sleeve, Collar

Mye logistikk, men det går!

Med åtte til ti parallelle foredrag som går samtidig, fordelt i møterom som skal huse alt fra 30 til 300 personer, så sier det seg selv: Dette krever mye logistikk. Den er det Stig Ørnvall i komiteen for Framtidsfredag som har ansvaret for.

– Det har gått overraskende bra, forteller han.

Framtidsfredag er lagt opp som en festival, og er dermed en litt annerledes konferanseopplevelse enn det man vanligvis forventer.

– I likhet med når du er på festival, så finner du et par konserter du helt sikkert tenker at du vil få med deg. Men kanskje treffer du på noen du kjenner, hekter deg på med dem, og blir med på noe annet som du ikke hadde forventet å oppleve, sier Ørnvall.

Tips til deg som skal være med

At enkelte foredrag vil tiltrekke seg flere besøkende enn andre, gjør at du bør være ute i god tid og sikre deg en plass langt fram i køen.

– Du må være tidlig ute hvis det er noe du absolutt vil ha med deg. Når det er fullt i en sal, så er det fullt, og da må du sjekke om det er andre foredrag du vil gå på. Eller hvem vet; kanskje du risikrerer å treffe på en interessant person i mingleområdene som du heller vi ha en prat med, smiler Ørnvall.

Selv håper han å få med seg Thomas Selzter og programposter rundt det grønne skiftet for næringslivet.

– I byen står det food trucks rundt omkring, og det blir et stort mingletelt utenfor InnoCamp der man også kan treffe kjente og ukjente. Jeg råder alle til å involvere seg og bruke dagen til å skaffe seg nye nettverk, sier Ørnvall.

  • Sikkerhet og beredskap
  • Framtidas eldre
  • Helse(utfordringer) eller helsemuligheter?
  • Privatøkonomi med ungt blikk
  • Gode og attraktive samfunn
  • Bærekraft, sirkulærøkonomi og grønn omstilling
  • Mangfold
  • Mat og drikke
  • Valgår
  • Jobbmesse

Framtidsfredag 2023:

Dette er årets tematikk

Smile, Furniture, Table, Sleeve, Chair

Studenter redder dagen

I fjor var Pål Inge Johansen og Hilde Vågan med på å redde tidenes første Framtidsfredag. I år gjør de det igjen.

– Vi trodde det ville bli maks 400 deltakere, også kom det 1000. Det hadde vi ikke regnet med, ler Hilde Vågan og Pål Inge Johansen om fjorårets Framtidsfredag.

De er studenter ved Nord Universitet og ble spurt om å hjelpe til med deltakerliste og påmelding i 2022. 

– Det ble mye springing, men det var artig og interessant å være med på. For oss som studerte ledelse og organisasjon, så var det fint å få et lite innblikk på innsiden av Steinkjerfestivalen og all jobb med markedsarbeid, økonomi og ledelse, forteller Johansen.      

– Ikke sååå skremt

I år skal de begge bistå igjen, sammen med flere studenter, for å sikre at påmelding, lister og delegatpass er på plass.

– Det er ambisjoner om atskillig flere deltakere denne gangen, men det skal vi klare – spesielt med de gode foredragsholderne som er blitt booket inn. Vi ble ikke sååå skremt i fjor, selv om det kom over dobbelt så mange enn antatt, smiler Johansen og Vågan.

FORBEREDT: Pål Inge Johansen og Hilde Vågan er med på å redde årets Framtidsfredag med å være frivillige. Det gjorde de i fjor også.

Vil du vite mer om Framtidsfredag?

OM DENNE ARTIKKELEN

Innholdet i denne artikkelen er ikke laget av redaksjonen, men av Trønder-Avisas markedsavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Dersom du opplever at denne eller andre annonser fra oss ikke er tydelig merket, gi oss gjerne beskjed.

Synes du denne type artikler ser spennende ut?
Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.