Annonsørinnhold

Sommer på Falstadsenteret
Sterke historier, kreative stunder og massevis av inntrykk. Årets sommer på Falstadsenteret er tilrettelagt for både store og små.
Opplev Falstad via utstillinger, museumsgjenstander, kunst, overnatting og mange ulike arrangementer.

Fra kreative rom og sterke fortellinger innendørs, til store gressflater og boltreplass utendørs. Se videre hvilke opplevelser og tilbud du og familien kan oppleve på Falstad i sommer!

Omvisning og aktiviteter

I inngangen til Falstadsenteret er Edel den første du møter. Edel Sødahl var 26 år da hun og søsknene Bertram og Ragna i oktober 1943 ble arrestert som gissel for Edels forlovede, Odd Sørli. Hun ble satt i harde forhør og ble torturert før hun ble sendt til Falstad.

"Hvorfor glemte de kvinnenes innsats"
Edel Sødahl og de kvinnelige fangene på Falstad


Hvordan var det å være en kvinnelig fange i nazistenes leirsystem? Hvordan tok kvinner aktiv del i motstandsarbeid? Og hvorfor har det blitt så lite omtalt i ettertid? Gjennom omvisningen om motstandskvinnen og falstadfangen Edel Sødahl løfter vi frem kvinnenes innsats og erfaringer under andre verdenskrig.

En gang var det krig
– en vandrende omvisning for barn

Ønsker du å ta med barna til museet på Falstadsenteret, men er usikker på hvordan den vanskelige tematikken omkring andre verdenskrig, fangehistorie, motstandskamp og nazisme blir forklart til yngre besøkende? Bli med på en vandrende omvisning spesielt lagt til rette for barn i barneskolealder. Vår erfaring er at barns nysgjerrighet og undring får blomstre i møte med utstillingene, stedet og sporene fra fortiden, så lenge historien blir formidlet tilpasset alder. Omvisningen avsluttes med en kreativ workshop.

XR på Falstad -

Se Falstad gjennom nettbrett

Mens du spaserer rundt på området tar Falstadsenterets digitale opplevelse deg med tilbake i tid og viser deg leirlandskapet slik det så ut ved frigjøringen i mai 1945.

Ved hjelp av spesialutviklet XR-teknologi og vårt nettbrett kan du vandre omkring i en virtuell utgave av SS Strafgefangenenlager Falstad. Rundt omkring i det digitale landskapet kan du oppleve flere tidsvitneskildringer og historier fra 1941–1945.

Nettbrett med digital rekonstruksjon kan lånes i resepsjonen ved Falstadsenteret.

På vei mot verkstedet i Falstadsenteret går du gjennom biblioteket. Her finner du egne boltreplasser for barn.

Du kan slå deg ned med en bok,

eller få et kreativt utløp for alle inntrykk hittil.

Natural landscape, Water, Plant, Sky, Tree, Lake, Wood, Fountain, Watercourse, Trunk

I sommer skulle det første nasjonale minnestedet etter 22. juli 2011 innvies på landsiden ved Utøya. Men ti år etter terroren er minnestedet ennå ikke ferdig.

Den lange prosessen bak det rommer en av de meste intense og smertefulle konfliktene i kjølvannet av terroren. I perioden 2014-2017 stod det nå skrinlagte vinnerforslaget til Jonas Dahlberg, Memory Wound, i sentrum av denne konflikten.

I filmen "Notes on a Memorial" (2018), som vises på Falstadsenteret fra 20. juni til 15. august, forteller Dahlberg sin historie fra arbeidet med de to nasjonale minnestedene ved Utøya og i regjeringskvartalet. Han dveler ved verk som aldri ble realisert, reflekterer rundt motstanden utkastet hans ble møtt med og det debatten det satte i gang.

Filmen vises inne på verkstedet på Falstadsenteret. Den har en varighet på 28 minutter.

22. juli -

Kommandantboligen

Nytt besøkssted fra i år:

Høsten 2020 ble Kommandantboligen tatt i bruk som Falstadsenterets nyeste læringsarena. Hovedetasjen er etablert som et verksted for skiftende aktiviteter og kjelleren rommer utstillingen "Maktens ansikter".

Kommandantboligen på Falstad ble tegnet og bygget av fanger på ordre fra den tyske ledelsen av SS Strafgefangenlager Falstad i 1943-1944.

Boligen ble overtatt av Falstadsenteret i 2011. I sommer er kommandantboligen åpen for publikum for første gang.

I tillegg til å være utstillingsareal for Maktens ansikter og Håkon Blekens grafiske arbeider i sommer, er selve bygningen en opplevelse i seg selv. I byggets hovedetasje er de opprinnelige stuene og soverommene til kommandanten og hans nærmeste underordnede omgjort til et uformelt verktsedsareal for utforskende, kreative aktiviteter og gode samtaler.

Her kan du slå deg ned og tilbringe tid, diskutere med andre besøkende, lese i en bok eller slappe av med en kopp kaffe. I bokhyllene finner du et rikt utvalg bøker fra Falstadsenterets bibliotek, som du kan lese i på stedet eller låne med deg hjem.

Utstillinger i Kommandantboligen

Wood
Håkon Bleken - Grafiske arbeider
Public space, Cloud, Sky, Plant, Building, Tree, Window, Shade, House

Blekens grafiske produksjon strekker seg over mer enn syv tiår. Bildene vi viser er utdrag fra 2007 til i dag. De reflekterer kunstnerens livslange engasjement og interesse for menneskets væren i verden. Et tilbakevendende tema hos Bleken, som også er representert i bildeutvalget i denne utstillingen, er menneskets evne til ondskap – evnen til å påføre hverandre lidelse gjennom våre valg og handlinger. Temaet er framtredende i bildet «Jødegutten II», som bygger på det ikoniske fotografiet av en jødiskgutt i Warszawa-gettoen under andre verdenskrig.


Organism, Art, Painting

Kjelleren i Kommandantboligen byr på mektige og sterke inntrykk . . .

MAKTENS ANSIKTER

Her finner du utstillingen

Bordet innerst i kjelleren bærer på store kontraster.

Blant annet gjenstander laget av fanger . . .

. . . og et maktleksikon hvor du kan finne karakteristikker på noen av offiserene som hadde tilhold her.

I andre rom kan du oppleve peiskos med sjakk og hygge . . .

...og en egen bowlingbane med kjegler som offiserene forlystet seg med,

... samt flere utskjærte trefigurer og gjenstander laget av fanger .

"Maktens ansikter" berører dypt. Kanskje gir den deg også rom for ettertanke?

Arrangement

løpet av dette året har Falstadsenteret valgt å fokusere på kvinners historier under andre verdenskrig. Og dette gjenspeiles også i våre arrangementer i sommer.

Velkommen til litteratursamtale med etterkommere og forfattere Unn Christensen, Stig H. Christensen om boka «Fange 37722 i Ravensbrück».

Margrete Christensen, kalt Meta, var 21 år da hun ble arrestert natt til 2. november 1943. I nazistenes fangenskap hadde hun opphold på både Falstad og Grini, før hun ble sendt ut av landet til konsentrasjonsleiren Ravensbück. Nå har hennes barn, Stig og Unn skrevet bok om morens historie, og på Falstadsenteret 11. juli deler de sine refleksjoner i samtale med historiker Anette Homlong Storeide.

11. juli: Etterkommernes fortellinger - Fange 37722 i Ravensbrück

Facial expression, Forehead, Face, Smile, Chin, Microphone, Hairstyle, Eyebrow, White, Human

«Det bi ailler fred på jorda så læng nån e oinnertrøkt og fattig»

Dette var Ingeborg Holms mantra. Hvem var hun?
2. februar 1945 kommer Ingeborg hjem fra nattarbeid på jernbanen. Her venter Gestapo. Øverstkommanderende og en av Gestapos farligste menn, Gerhard Flesch, påstår at hun leder en motstandsgruppe. Stemmer dette? Og hva venter henne på Misjonshotellet? Familien frykter det verste for Ingeborg.

Ingeborg Holms historie er et bidrag til å løfte en fagforeningsleder, kommunist, krigsmotstander, krigsfange og kvinne fram i lyset. Hvorfor har hun vært så ukjent for oss? 1. august kommer forfatter Goggi Sæter til Falstadsenteret for å samtale om boka «Torturert og tatt som gissel. Gåten Ingeborg Holm».

Forehead, Chin, Eyebrow, Smile, Human, Jaw

1. august: Litteratursamtale -
Gåten Ingeborg Holm


Falstadstien er en stiforbindelse mellom Falstadsenteret og Falstadskogen, etablert i 2012. Med oppgruset underlag og 20 broer over Byaelva, egner den seg godt for barnefamilier.

I perioden 1942–43 ble over 200 fanger henrettet og lagt i massegraver i Falstadskogen. Etter krigen ble gravene gravd opp. Det er grunn til å anta at det fremdeles er graver i skogen som ikke er funnet. Ved minnestedet i skogen er det et stort monument over de falne, steinpyramider som markerer gravsteder, samt flere minnesmerker.

Stien til Falstadskogen

Overnatte på Falstad

Falstadsenteret ligger i landlige omgivelser hvor du kan nyte roen og stillheten. Vi har 28 overnattingsrom, enkle og doble, med totalt 55 sengeplasser. Rommene er utstyrt med gode senger og egne bad. Alle rom har også gratis wifi og et skrivebord som du kan jobbe ved om du har behov for det. TV finner du ikke her, men som overnattingsgjest har du fri tilgang til senterets fasiliteter og utstillinger. Falstadsenteret har rom som er tilpasset rullestolbrukere og hele senteret er universelt utformet. I nærområdet rundt Falstadsenteret finnes det også mange gode opplevelser å fylle sommeren med mens du bor her.

Dress shirt, Plant, Sleeve, Gesture, Collar

Vi gleder oss til besøk av deg

På Falstadsenteret har vi i sommer gjort vårt beste for å tilrettelegge for opplevelser, aktiviteter, utstillinger og områder som vi tror skal favne et bredt publikum. Hos oss skal du kunne finne noe av interesse uansett om du er gammel eller ung, historieinteressert eller ei. Vi byr på store områder som alle kan boltre seg på og intime soner for refleksjon og ettertanke.

Christian Wee, direktør.

Maktens ansikter
Utstilling
Utstillingen «Maktens ansikter» kan besøkes i kommandantboligen fra 27. juni 2021. Utstillingen befinner seg i kommandantboligens kjelleretasje, hvor den tyske leirledelsen under andre verdenskrig hadde sin offisersmesse, peisestue, bar, kjegle- og skytebane, og tilfluktsrom. Utstillingen er i stadig utvikling for bruk i undervisning og workshop-aktiviteter. Den legger til rette for utforsking av historier om overmakt, avmakt og motmakt i SS-leiren Falstad.
Les mer
Håkon Bleken: Grafiske arbeider
Utstilling
Sommeren 2021 ønsker Falstadsenteret velkommen til utstilling med grafiske arbeider av Håkon Bleken i kommandantboligen. Utstillingen er blitt til i samarbeid med Galleri Ismene i Trondheim. Blekens grafiske produksjon strekker seg over mer enn syv tiår. Bildene vi viser er utdrag fra 2007 til i dag. De reflekterer kunstnerens livslange engasjement og interesse for menneskets væren i verden.
Les mer
Etterkommernes fortellinger: Fange 37722 i Ravensbrück
11. juli 2021 - 11. juli 2021
Velkommen til litteratursamtale med etterkommere og forfattere Unn Christensen, Stig H. Christensen og historiker Anette Homlong Storeide, Falstadsenteret, om boka «Fange 37722 i Ravensbrück». (Museumsforlaget 2020). Tid og sted: Falstadsenteret, søndag 11. juli kl 13.00 Billetter må kjøpes på forhånd:
Kjøp billett
Jonas Dahlberg: Notes on a Memorial
Utstilling
Fra 20. juni – 15. august 2021 viser Falstadsenteret videoverket «Notes on a Memorial» av den svenske kunstneren Jonas Dahlberg. Verket kommenterer prosessen med å etablere nasjonale minnesteder i Oslo og ved Utøya etter 22. juli 2011.
Les mer
Fortellinger om flukt
Utstilling
Over 68 millioner mennesker er på flukt i verden i dag. Ikke sida andre verdenskrig har tallet på flyktninger vært større enn det er i vår tid. Studieutstillinga «Fortellinger om flukt», tar tak i både det historiske og det dagsaktuelle rundt situasjonen vi befinner oss i. Utstillinga gir publikum et innblikk i åtte flukthistorier fra andre verdenskrig, og inviterer til utforsking av disse historiene.
Les mer
Ansikt til ansikt
Utstilling
Vår hovedutstilling «Ansikt til ansikt»viser historien til SS Strafgefangenlager Falstad og det nasjonalsosialistiske leirsystemet den var en del av. Utstillingen binder sammen Falstadsenterets to tematiske virkefelt, krigens fangehistorie og menneskerettigheter.
Les mer

Hva skjer på Falstad i sommer?

Falstadvegen 59, 7624 Ekne

OM DENNE ARTIKKELEN

Innholdet i denne artikkelen er ikke laget av redaksjonen, men av Trønder-Avisas markedsavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Dersom du opplever at denne eller andre annonser fra oss ikke er tydelig merket, gi oss gjerne beskjed.

Synes du denne type artikler ser spennende ut? Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.