Azure, Aqua

ANNONSØRINNHOLD

Når 12 kokker fra Michelinrestauranten Speilsalen kommer på middagsbesøk, hva gjør man da? Man serverer røye fra Blåfjell, så klart!

Social group, Trousers, Jeans, Smile, Window, Building, Wood, Leisure

SJARMERTE SPEILSALEN MED EGNE RETTER AV FJELLRØYE

Marine biology, Fin, Fish

– Nå! Der tror jeg presentasjonen min ble slik jeg vil ha den!

Daglig leder i Blåfjell, John Helge Inderdal, slår fornøyd ut med armene der han sitter og har gjort et siste finpuss på presentasjonen han skal holde for de celebre gjestene neste dag. 

Klokken har tikket over ankomsttid, men gjestene fra Britannia Hotels eksklusive restaurant, Speilsalen, har annonsert at de er over en time forsinket. 

Å kjøre fra Trondheim til innerst inne i en dal i Sørli, Lierne – det tar sin tid. Det vet alle som tripper fram og tilbake på destinasjonsstedet Ytterdalstunet denne ettermiddagen. 

– De er her nærmere halv seks, kanskje, undrer kveldens servitører seg i mellom.

– Det går nok bra

Ingunn Devik og Harriet Jæger haster i vei med å justere glass, servietter og bestikk. Samtidig regner de på hvor mange plasser de har dekket opp til. For blir det 19 eller 20 gjester til bords med alle?

– Det går nok bra. Vi er ikke på samme profesjonelle nivå som gjestene våre uansett, så vi får ta det som det kommer, sier en rolig Gunnar Skjervold. 

Eieren av Ytterdalstunet har tatt turen opp fra kjøkkenet med en smaksprøve av forretten og vil høre hva Blåfjellsjefen synes om den.

John Helge smaker på stekt brød med pepperrotkrem, røkt røye fra Blåfjell og rogn.

– Perfekt, konstaterer han.

– Tradisjonsrikt måltid

Som gründer av Blåfjell, landets første landbaserte oppdrettsanlegg for røye, er han opptatt av at fisken skal komme til sin rett.

Det er nemlig ikke uten grunn at fjellrøye fra Lierne er blitt en spesialitet på menyen til Speilsalen, og at 12 kokker fra Michelinrestauranten nå er på vei for å besøke anlegget med et besøk som går over et døgn. 

– Jeg håper bare de setter pris på å få et godt, tradisjonsrikt og hjemmelaga måltid. For det er det vi ønsker å gi dem, sier John Helge spent mens han konstaterer på nytt at PowerPointen ser grei ut.

– Og så håper jeg at de alle kan norsk, legger han til mens han nøye studerer setningene som han selv har skrevet i presentasjonen. Han vil ikke ha noen skrivefeil på skjermen.

Det skal etter hvert vise seg at ett av ønskene hans går i oppfyllelse. Men hvilket . . ?

SMAKSTEST: Daglig leder i Blåfjell, John Helge Inderdal, blir bedt om å teste forretten med røkt Blåfjellrøye.

Food, Hand, Shirt, Tartan, Recipe

Annonsørinnhold fra

Azure, Aqua

– Jeg trives her i Stjørdal. Det er et godt samarbeid med kolleger bak scenen.

På Ytterdalstunet i Sørli er bordet dekket og klart for gjester fra Britanninas Speilsalen.

Språkforvikling

– Hello, hello. How wonderful to be here. Do you think we will get to see a moose while we are here? I would love to see a moose, sier én av kokkene entusiastisk.

Flere av dem hilser på engelsk, for her viser det seg å være fire nasjonaliteter representert utenom Norge: Frankrike, Hellas, New Zealand og Mexico. 

Og dermed går det opp for både John Helge og Gunnar at alt de har forberedt av taler og presentasjoner, må gjøres på engelsk . . .

– Ja ja, konstaterer de. 

– Det fikser vi!

ANKOMST: Gjestene har ankommet, installert seg på gjesterommene og er klare for et tradisjonsrikt fjellrøyemåltid på Ytterdalstunet.

Interior design

Tre overraskelser

Lenger inne på kjøkkenet er Gunnar og servitørene straks ferdige med forretten og tre appetittvekkere står allerede klare til servering. Disse har Gunnar selv laget og satt sammen. Men han vil ikke røpe helt hva hver munnfull består av.

– Det tenker jeg at kokkene som kommer må prøve å finne ut av, smiler han.

Og plutselig begynner gjestene å ankomme.  

– Velkommen, ønsker både John Helge og Gunnar gjestene, og de hilser gledestrålende tilbake til alle i vertskapet.

SAUSMESTEREN: Til hovedretten, stekt fjellrøye fra Blåfjell, skal John Helge Inderdal bidra til at sausen blir perfekt.

Cookware and bakeware, Kitchen appliance, Countertop, Cooking, Food, Tableware

Sjef for sausen

Like før gjestene ankommer, er han selv på farten ut og inn av døra til kjøkkenet. Hovedretten som skal serveres er hans egen favorittrett av fjellrøye, og sausen har han tatt på seg ansvaret for denne kvelden.

Ingunn Devik og Gunnar Skjervold ferdigstiller forretten inne på kjøkkenet.

Det skal serveres røkt Blåfjellrøye med rogn, pepperrotkrem på stekt brød.

  • Distriktsoperaselskap med formål å drive virksomhet innen opera og musikkteater, lokalt og regionalt, der samspill mellom profesjonelle og amatører er sentralt.
  • Opera Trøndelag er en videreføring av Steinvikholm Musikkteater som ble stiftet i 1992.
  • Administrasjonen er lokalisert i Stjørdal og har tre faste ansatte.

30 ÅR MED OPERA

Opera Trøndelag

3-RETTER: Harriet og John Helge sjekker sausen underveis, Gunnar legger stekt røye på serveringsfat og Ingunn og Harriet sørger for å få multedesserten servert til slutt. (Se bildekarusell)

Kitchen appliance, Tableware, Smile, Countertop, Food, Cooking
Kitchen appliance, Food, Tableware, Table, Cooking, Recipe
Food, Tableware, Table, Dishware, Ingredient, Orange, Recipe, Yellow, Cuisine, Plate

– Som hjemme til mor

Det blir en hjemmekoselig stemning når store serveringsfat sendes for hånd bortover det lange bordet, og servitørene passer på å fylle opp når noe mangler.

Til dessert serveres multekrem i krumkakeform, der multene selvsagt stammer fra fjellmyrene i Sørli. Og alt blir spist opp. Ikke en smule er igjen.

– Dette er husmannskost for oss. Det er herlig at alt er hjemmelaget. Jeg føler nesten at jeg er hjemme til mor, sier Håkon Solbakk, som er daglig leder i Speilsalen.

FERDIGSTEKT: Blåfjellrøya er ferdigstekt til hovedretten og Gunnar Skjervold håper den faller i smak hos gjestene.

Kitchen appliance, Food, Smile, Apron, Hat, Tableware, Cooking

Serverer egen favorittrett

Både appettittvekkerne og forretten falt i smak hos gjestene og John Helge har passet på å følge med på sausen til hovedretten underveis i bordsettet.

– Vi serverer en rett som vi kaller "gründerens favoritt". Det er slik jeg liker å servere røye hjemme – med stekt paprika, smør- og rømmesaus og mandelpoteter, forteller han.

Det viser seg raskt at fisken er umåtelig populær blant sultne kokker og gjester, og servitørene springer opp og ned trappa for å fylle på med både fisk, poteter og paprika.

SPENTE PÅ MIDDAG: Gjestene er på plass og klare for et hjemmelaget måltid med Blåfjellrøye og multedessert.

Table, Furniture

To år fra idé til tur

– Blåfjellrøye er jo et kvalitetsprodukt, som vi aldri har mottatt en eneste klage på, sier Rune Ehlie som er salgskonsulent i Domstein Sjømat.

Det er denne sjømatsgrossisten som sørger for at Speilsalen har fersk fjellrøye fra Blåfjell på lager når de måtte ønske. Ehlie og regionleder Frederic Klev i Domstein Sjømat har derfor tatt ansvaret for å bringe de ansatte i Speilsalen ut til Blåfjell og Sørli – slik at kokkene blir enda bedre kjent med produktet og fiskeanlegget.

– Vi startet egentlig planleggingen av turen for to år siden, men det var først nå det var mulig – og vi er spesielt fornøyd med at nesten alle fra Speilsalen er med. Det er bare én kokk som ikke hadde mulighet til å delta, forteller Klev.

TRE SKJEER: Servert på middagsskjeer falt de tre appetittvekkerne i smak blant kokker og andre gjester.

Food, Cuisine, Cooking

– Fantastic!

De tre appetittvekkerne serveres og høster anerkjennende mumling og diskusjoner rundt ingrediensene. Er det reinsdyr, tro? I hvert fall er det fisk i de to andre skjeene. Men er det rakfisk, eller Lierne-spesialiteten grævfisk?

Kokk Gunnar humrer og avslører at det er rakfisk av Blåfjellrøye, varmrøkt Blåfjellrøye og gravet reinsdyr han har servert.

– They were all fantastic, stråler Maria Minatsi fra Hellas.

FORNØYD: Kokken Steinar Bratset er stasjonsjef for bakverk i Speilsalen og fornøyd med å få servert fjellrøye fra Blåfjell til middag.

– Jeg er imponert

Like fornøyd er kokk Steinar Bratset, med tittel chef of pastry, fra Speilsalen:

– Dette har vært en veldig bra opplevelse, med naturlige, rene smaker servert på klassisk vis, smiler han.

Steinar skryter av Blåfjellproduktene og forklarer at han har sansen for måten røya blir produsert på gjennom et bærekraftig anlegg på land.

– Det er et rent og godt produkt med god konsistens. Jeg er imponert over måten Blåfjell produserer fisken på og synes det er flott at vi har en slik råvare i Norge.

BLE METT: Både Marie (t.v.) og Maria fra Britannia Hotels Speilsalen satte pris på å bli invitert til Sørli for et hjemmelaget og tradisjonsrikt måltid.

Flash photography, Face, Smile, Happy, Iris

Forsynte seg fire ganger

– Dette er den beste fisken vi har smakt, sier både Marie Mesnil fra Frankrike og Maria Minatsi fra Hellas.

– Jeg har forsynt meg fire ganger og er stappmett! Og jeg synes fisken er så god i seg selv at jeg ikke ville ha på så mye saus, legger Maria til.

De skryter begge av den fine velkomsten og de flotte lokalene på Ytterdalstunet.

– Vi setter pris på å få komme hit, understreker de. to.

Seks danseelever fra Stjørdal kulturskole er med i Madama Butterfly.

De deltar i bryllupsscenen når Madama Butterfly og marineoffiser Pinkerton inngår et proforma ekteskap.

På veggen i lokalet henger diplomet som viser at Yvonne Rudel har sertifisering innen lystgassbehandling.

– De fleste av oss har danset helt siden vi var små og vi gleder oss veldig til å vise fram dansen vår i Madama Butterfly. Den er veldig vakker.

Det forteller Selma Meland Gresseth, og forklarer at alle seks er med i den samme dansegruppa på kulturskolen og ble plukket ut til å være med på oppsetningen. Flere av de seks har vært med på oppsetninger gjennom Opera Trøndelag før.

– Vi håper mange kommer for å se på, for dette blir veldig bra. Det er så god regi og man skjønner handlingen ettersom alt er på norsk, forteller jentene.

Danseelevene er med i første akt og er japanske brudepiker for Madama Butterfly.

– Det blir mye venting, men alt er så profesjonelt gjennomført og interssant for oss å være med på. De profesjonelle sangerne er veldig dyktige og vi sitter ofte og beundrer dem, smiler Julia Pernille Gressnes.

GLEDER SEG: Disse danseelevene fra Stjørdal kulturskole gleder seg til forestillingene. F.v: Silje Vennes Frantzen (18), Selma Meland Gresseth (19), Julia Pernille Gressnes (18), Miriam Eide Brandsæter (18), Andrea Meldal Moen (18) og Lea Grande (16).

Lokale dansere imponerer

VAKKERT: Danseelevene fra Stjørdal kulturskole står for en vakker klassisk ballett under bryllupsscenen i første akt.

OPERA TRØNDELAG

Madama Butterfly

  • En opera i tre akter av Giacomo Puccini.
  • Seks forestillinger i perioden 22.04-28.04.
  • Blant hovedrollene finner vi bl.a: Sassaya Chavalit, Kjetil Støa, Nina Sætherhaug, Håvard Stensvold, Markus Bjørlykke, Are Hembre, Sverre Johan Aal, Veronika Moan m.fl.
  • Det er 70 personer på scenen i Madama Butterfly; solister, kor, studenter fra NTNU Institutt for Musikk, Opera Trøndelags Operaskole og dansere.
  • Opera Trøndelags Orkester består av 30 frilansmusikere supplert med strykere fra Nord-Trøndelag Kammerorkester, og musikere fra Fylkesmusikerne i Trøndelag. Orkesteret ledes av dirigent Torodd Wigum.
  • Kunstnerisk team består bl.a. av regissør Ronald Rørvik, koreograf Toni Herlofson, scenograf Plamena Dicheva, kostymedesigner Anne Spets, lysdesigner Erik Spets Sandvik, maskedesigner Maren Togstad og kormester Eva Holm Foosnæs.
  • Et stort teknisk apparat bak scenen gjør at det totalt er 150 personer involvert i oppsetningen.

Ny dag og et besøk på anlegget til Blåfjell er i vente. Det er bare å følge stimen!

Et framtidsrettet anlegg

På tur inn i anlegget til Blåfjell, stopper John Helge opp for å vise fram en datastyrt oversikt over anlegget der man alltid ser om det er feil som må utbedres eller om alt av produksjon og flytting av fisk fungerer som det skal.

Blåfjell Drift AS har konsesjon på 975 tonn MTB (maksimal tillatt biomasse).

– Produksjonskapasitet i dag er på ca. 400 tonn røye pr år, og gjennom en trinnvis utbygging er planen å øke kapasiteten innenfor konsesjonen opp til 3600 tonn produksjon pr. år, forklarer John Helge.

AVANSERT TEKNOLOGI: Daglig leder for Speilsalen, Håkon Solbakk, følger nøye med når John Helge forklarer hvordan anlegget er bygd opp og styrt gjennom avansert datateknologi.

Computer monitor, White coat, Dress shirt, Sleeve, Peripheral, Workwear

Eid av bygdefolket

Framme ved anlegget til Blåfjell ved Jule Industriområde, blir gjestene delt i to grupper for omvisning.

John Helge forteller at Blåfjell i dag er stiftet av 240 små og store aksjonærer - de fleste av dem innbyggere i Lierne - som har gått sammen om å bygge et bærekraftig landbasert oppdrettsanlegg for fjellrøye.

AVREISE: Det pakkes sammen for avreise mot Blåfjell og gjestene takker for seg på Ytterdalstunet.

Vil komme igjen

Så er det på tide å komme seg inn i anlegget som ligger noen få minutters kjøretid unna.

Gjestene sjekker ut fra Ytterdalstunet og flere av dem uttrykker overfor eier Gunnar at de gjerne tar turen en gang til.

– Ja, kanskje dere skal komme til vinteren? Jeg har mange snøscootere til leie, reklamerer han og takker dem alle for besøket.

EN LANG VEI: Det har vært mange opp- og nedturer på veien for Blåfjell. Det forteller John Helge åpent om under presentasjonen sin til Speilsalen-gjestene.

Property, Fashion, Lighting, Chair, Table, Curtain, Interaction

Ny dag – nye muligheter

Neste dag byr på fjellrøye og andre lokale delikatesser til frokost, før John Helge holder presentasjonen sin (på engelsk . . .) og forteller mer om Blåfjell og den lange veien fram til dagens produksjon og utsiktene framover.

Oppdrettsanlegget er plassert i de gamle lokalene til Lierne Lefsebakeri, som gjennom 24 år var John Helges første store suksessbedrift. I dag svømmer det én million fisker i store vanntanker i de ombygde lokalene.

Et tips til nytte

Etter at gjestene har dratt kan vertskapet fra Blåfjell senke skuldrene.

– Dette gikk jo veldig bra. Det er jeg skikkelig glad for, smiler John Helge.

Og han har en ekstra grunn til å smile også:

– Jeg fikk tips fra kokkene i går til hvordan jeg kan sikre at sausen min blir enda bedre: Men det får bli en hemmelighet mellom oss, ler han.

BEGEISTRET: Frederic Klev (t.v.) synes oppholdet i fjellbygda har vært magisk og gleder seg til å promotere fjellrøye fra Blåfjell gjennom et enda tettere samarbeid med John Helge.

– Helt magisk!

Også regionleder Frederic Klev i Domstein Sjømat, selve turarrangøren, er svært fornøyd med oppholdet i fjellbygda Sørli.

– Dette har vært helt magisk – fra vi kom i går og til vi nå er ferdige med omvisningen, stråler han.

Like fornøyd er John Helge Inderdal med å få besøk:

– Domstein Sjømat, med sine seks salgsavdelinger spredt over hele Norge, er Blåfjells salgskanal opp mot dagligvare og storhusholdning i det norske markedet, forklarer Inderdal, og legger til:

– Det var en stor overraskelse for oss da Domstein Sjømat tok kontakt og ville invitere med seg kokkene fra Britannia Speilsalen til Lierne og oss i Blåfjell. Vi setter stor pris på dette besøket, sier han.

Inderdal forteller videre at Domstein Sjømat derfor var et naturlig valg for Blåfjell da selskapet skulle finne en salgskanal i Norge.

– De leverer fersk fisk til sine kunder daglig og har blitt en god samarbeidspartner for oss.

GLAD I PRODUKTET: Håkon Solbakk, daglig leder i Speilsalen ved Britannia Hotel, forteller at Speilsalen alltid har råvaren Blåfjellrøye i bildet når de skal lage nye menyer. Det har restauranten hatt i tre år.

Flash photography, Forehead, Hair, Plant, Beard, Jaw, Sleeve, Grass

– Kun topprodusenter

Etter omvisningen er det tid for lunsj før gjestene skal vende snuten hjemover mot Trondheim.

Daglig leder for Speilsalen, Håkon Solbakk, forteller om et vellykket besøk.

– Vi er veldig glad i fjellrøye fra Blåfjell og har hatt dette produktet på menyen vår i tre år i hvert fall. Vi har også prøvd andre leverandører av røye, men det er ingen andre vi er så fornøyde med som Blåfjell, sier Solbakk og legger til:

– I Speilsalen jobber vi bare med topprodusenter, og Blåfjell er én av dem.

ANLEGGET: Den gamle lefsefabrikken er bygd om til et oppdrettsanlegg med førsteklasses teknologi. På sikt ønsker Blåfjell å utvide produksjonen med nye, framtidsrettede lokaler. (Se bildekarusell)

Dress shirt, Water
Workwear, Wood
Dress shirt, Gesture, Beard
Sleeve, Gesture, Eyewear

Unikt renseanlegg

På grunn av østvendt vannretning har Blåfjell konsesjon til å bruke svensk stamfisk og yngel i tillegg til norsk.

Kombinerer man dette med norsk rent fjellvann og dansk miljøvennlig teknologi, er ikke John Helge i tvil om at Blåfjells produksjon av fjellrøye er unik både i nasjonal og internasjonal sammenheng.

– Vi har utviklet et renseanlegg som er i særklasse og reproduserer 99,9 prosent av alt vann vi bruker. Det gir optimal vannkvalitet og sterilt inntaksvann, som igjen fører til mindre sykdom og infeksjoner og økt veksthastighet, forklarer han til gjestene.

– Verdens beste!

Frederic Klev i Domstein Sjømat er like rosende i sin omtale av Blåfjell og oppholdet i Sørli:

– Vi har opplevd god mat, godt vertskap og fantastisk natur, sier han videre og legger til at Domstein Sjømat nå skal jobbe enda tettere sammen med Blåfjell for å sikre at den økende etterspørselen av fjellrøye stiger enda mer.

– Som rødfisk er fjellrøye fra Blåfjell verdens beste alternativ. Det håper vi enda flere får øynene opp for!

OM DENNE ARTIKKELEN

Innholdet i denne artikkelen er ikke laget av redaksjonen, men av Trønder-Avisas markedsavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Dersom du opplever at denne eller andre annonser fra oss ikke er tydelig merket, gi oss gjerne beskjed.

Synes du denne type artikler ser spennende ut?
Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.

Rectangle