Annonsørinnhold fra

Om de så har valgt linjer innen jazz, sportsfiske, kunstfoto, street food, historisk håndverk eller FN og internasjonal politikk – så elsker elevene livet på Sund folkehøgskole i Inderøy.

– HER ER VI SOM VI VIL

Sosialt samspill på Sund

music, musical notes, divider

– Du trenger ikke å være redd for å være det du vil når du går på folkehøgskole her. Du blir ikke dømt for noe, men kan være den du er.

Det understreker Nikolai Hansli fra Bærum og får bekreftende nikk fra Jenny Vik fra Asker. De er elever ved jazzlinja på Sund folkehøgskole og ble begge anbefalt å ta et år her av andre musikere og tidligere elever.

– Vi har hørt masse om skolen og nivået på jazzlinja – og når det attpåtil kommer fra musikere du ser opp til, da søker du, smiler de to unge jazzentusiastene som hittil har tilbragt litt over et halvt år i "Nordens Toscana" – slik Inderøy ofte blir referert til.

Denne dagen har de nettopp hatt en jam session med en profesjonell jazzmusiker og hatt rytme- og sangøvelser med sin faste linjelærer.

– Jeg trives utrolig godt her. Alle er motiverte og drevet i det de holder på med. Det er dyktige lærere og godt læringsmiljø, sier Jenny.

DIGGER JAZZ: Jenny og Nikolai skryter av lærerne og læringsmiljøet på jazzlinja og det sosiale samholdet på Sund folkehøgskole.

Annonsørinnhold fra

POPULÆR LINJE: Jazzlinja er én av de mest populære linjene ved Sund folkehøgskole. Linja er kjent for å ha oppfostret flere kjente og talentfulle musikere opp gjennom årene.

I høst var jazzlinja på treukers tur til Serbia og Hellas, der de ble kjent med nye musikalske uttrykk og kultur. I februar er linja på turné igjen, og skal holde konserter i Ålesund, Molde, Bergen, Stavanger, Porsgrunn, Oslo og Hamar.

– Alle er med samtidig og alle spiller. Det er veldig gøy!

Improviserte grupperinger av band og spontane jam-øvelser er en selvfølgelig del av hverdagen blant jazzelevene på Sund.
PS! Husk lyd

– Jeg trives her i Stjørdal. Det er et godt samarbeid med kolleger bak scenen.

FRAMTIDIG GULLSMED: Tiril Strand Thoresen fra Oslo har allerede opparbeidet seg erfaring innen gullsmedyrket og gleder seg over å lære andre håndverkstradisjoner på Sund.

– Det er lett å fylle dagene med aktivitet her på Sund. Ikke bare har vi mange valgfag å velge mellom, men vi gjør mye sammen på kveldstid og i helgene – som for eksempel gå på ski, spille volleyball og lage oss selv kombucha, forteller Tiril Strand Thoresen.

Hun valgte historisk håndverk fordi hun har håndverksbakgrunn innen gullsmedfaget, og synes det er kult å lære seg andre tradisjonelle håndverk – som å lage kniver, buer og tekstilprodukter.

– Kanskje får jeg kombinert noe av det jeg har lært her i gullsmedyrket framover? smiler hun.

Historisk håndverk på timeplanen

Inne på undervisningsrommet til linjen historisk håndverk er det full aktivitet og røre.

Denne torsdagen forbereder linja seg til samenes nasjonaldag og enkelte elever har på eget initiativ funnet ut hvordan de setter opp renningen til en grindvev. På den ønsker de å veve nøkkelholdere og pyntegjenstander i samiske farger.

ETT ÅR – MANGE OPPLEVELSER: Uavhengig av linjevalg, så står opplevelsene og nye vennskap i fokus på Sund folkehøgskole. Ta en titt selv!

  • Distriktsoperaselskap med formål å drive virksomhet innen opera og musikkteater, lokalt og regionalt, der samspill mellom profesjonelle og amatører er sentralt.
  • Opera Trøndelag er en videreføring av Steinvikholm Musikkteater som ble stiftet i 1992.
  • Administrasjonen er lokalisert i Stjørdal og har tre faste ansatte.

30 ÅR MED OPERA

Opera Trøndelag

Sund folkehøgskole ligger idyllisk til i Inderøy kommune med storslått utsikt over Trondheimsfjorden.

Dette er en frilynt internatskole med 112 elevplasser og med 10 ulike linjetilbud.

Skolen er kjent for et godt sosialt miljø og et eksklusivt kjøkken hvor tre kokker er ansatt.

– Vi serverer økologisk mat og er Debio-godkjent. På hverdagene får elevene fire måltider daglig, mens i helgene er det tre, forteller kokk Arne Fredrik Valstad.

Eksklusivt kjøkken og sosialt miljø

Chief cook, Property, Smile, Chef, Gesture, Wood, Cooking

Sund er faktisk blant de folkehøgskolene i landet som har høyest budsjett innen mat og kjøkken, noe skoleledelsen er veldig stolt av.

– Det er viktig for oss å være bærekraftig og samtidig tilby god, næringsriktig mat til elevene våre, understreker rektor Eirik Stensland.

Maten blir laget fra bunn av og alt av brød bakes på skolen. For elever som ønsker vegan-, vegetar eller andre spesialdietter, kreves det heller ingen ekstra betaling.

– Hver uke har vi internasjonal onsdag med middagsrett fra et annet land. Vi har også internasjonal frokost på torsdager. I dag har vi til eksempel hatt dansk frokost, noe som falt i god smak blant elevene, smiler kokk Valstad.

SOSIALT I MATSALEN: Ingen tvil om at elevene ved Sund folkehøgskole har det sosialt og knytter bånd over matfatene. Denne torsdagen er det økologisk vegetarmoussaka på menyen.

BEVIS: Kokk Arne Fredrik Valstad viser fram Debio-sertifikatet som viser at Sund har et økologisk kjøkken. Hvert år kontrollerer Debio at kjøkkenet forsatt holder samme standard før ev. nytt sertifikat utstedes.

Sportsfiskelinja har innedag på grunn av storm denne dagen og har tilbrakt tiden med å se på ulike fiskefangster på film i tillegg til å binde egne fluer til fluefiske. – Jeg stortrives her på Sund. Skolen er kjempefin og det er flotte folk å bli kjent med, forteller Marius Haug fra Drammen.

Seks danseelever fra Stjørdal kulturskole er med i Madama Butterfly.

De deltar i bryllupsscenen når Madama Butterfly og marineoffiser Pinkerton inngår et proforma ekteskap.

– Morfaren min i Vesterålen tok meg med på havfiske fra da jeg kunne gå, men jeg er nok mest hekta på fluefiske, smiler Haug. Her fra en februardag i sjøen ved Sandvollan i Inderøy.

– Morfaren min i Vesterålen tok meg med på havfiske fra da jeg kunne gå, men jeg er nok mest hekta på fluefiske. Akkurat nå binder jeg ei steinflue som forhåpentligvis skal sikre meg en fin ørret, smiler Haug.

– De fleste av oss har danset helt siden vi var små og vi gleder oss veldig til å vise fram dansen vår i Madama Butterfly. Den er veldig vakker.

Det forteller Selma Meland Gresseth, og forklarer at alle seks er med i den samme dansegruppa på kulturskolen og ble plukket ut til å være med på oppsetningen. Flere av de seks har vært med på oppsetninger gjennom Opera Trøndelag før.

– Vi håper mange kommer for å se på, for dette blir veldig bra. Det er så god regi og man skjønner handlingen ettersom alt er på norsk, forteller jentene.

Danseelevene er med i første akt og er japanske brudepiker for Madama Butterfly.

– Det blir mye venting, men alt er så profesjonelt gjennomført og interssant for oss å være med på. De profesjonelle sangerne er veldig dyktige og vi sitter ofte og beundrer dem, smiler Julia Pernille Gressnes.

GLEDER SEG: Disse danseelevene fra Stjørdal kulturskole gleder seg til forestillingene. F.v: Silje Vennes Frantzen (18), Selma Meland Gresseth (19), Julia Pernille Gressnes (18), Miriam Eide Brandsæter (18), Andrea Meldal Moen (18) og Lea Grande (16).

Lokale dansere imponerer

VAKKERT: Danseelevene fra Stjørdal kulturskole står for en vakker klassisk ballett under bryllupsscenen i første akt.

OPERA TRØNDELAG

Madama Butterfly

  • En opera i tre akter av Giacomo Puccini.
  • Seks forestillinger i perioden 22.04-28.04.
  • Blant hovedrollene finner vi bl.a: Sassaya Chavalit, Kjetil Støa, Nina Sætherhaug, Håvard Stensvold, Markus Bjørlykke, Are Hembre, Sverre Johan Aal, Veronika Moan m.fl.
  • Det er 70 personer på scenen i Madama Butterfly; solister, kor, studenter fra NTNU Institutt for Musikk, Opera Trøndelags Operaskole og dansere.
  • Opera Trøndelags Orkester består av 30 frilansmusikere supplert med strykere fra Nord-Trøndelag Kammerorkester, og musikere fra Fylkesmusikerne i Trøndelag. Orkesteret ledes av dirigent Torodd Wigum.
  • Kunstnerisk team består bl.a. av regissør Ronald Rørvik, koreograf Toni Herlofson, scenograf Plamena Dicheva, kostymedesigner Anne Spets, lysdesigner Erik Spets Sandvik, maskedesigner Maren Togstad og kormester Eva Holm Foosnæs.
  • Et stort teknisk apparat bak scenen gjør at det totalt er 150 personer involvert i oppsetningen.

Linjene Kunstfoto og Street food skal lage Sunds egen kokebok, den tredje på tre år. Boken skal selvsagt inneholde oppskrifter på street food og alle bilder blir tatt av elevene som går på Kunstfoto. Denne torsdagen forbereder elevene seg med å preppe maten og planlegge bildetakingen.

– Dette er fjerde året vi har Street food som linje her på Sund, og det er blitt et populært tilbud, forteller tidligere restauranteier og lærer Lars Knutsen.

Linja har plass til 12 elever som får boltre seg i et eget hus blant byggene til Sund folkehøgskole. Inne på kjøkkenet her lager de alt fra søte desserter til ulike internasjonale og kjappe middagsretter.

– Jeg er opptatt av at elevene skal lære seg grunnkunnskap i matlaging tillegg til å lage street food-mat. Vi baker derfor en del brød og lager tradisjonelle sauser fra bunnen av. Det er viktig at de lærer seg å lage mat selv før de skal bryne seg på studentlivet, sier Knutsen.

STREET FOOD: Tidligere assisterende kjøkkensjef ved Sund og lærer på street food-linja, Lars Knutsen, forklarer elevene hvordan de blant annet skal lage vårruller og falafel denne dagen.

To linjer samarbeider om kokebok

UFORGLEMMELIG MATREISE: – Vi var på en fireukers matreise gjennom Europa og til Marokko i høst. Det var helt fantastisk og en reise jeg aldri kommer til å glemme, forteller Levi Karlsen fra Stjørdal, og holder fram en ferdig og uferdig pastel de nata – som er en populær portugisisk dessert.

I oppholdsrommet sitter fotoelever sammen med street food-elever og planlegger kokeboken. Kunstfotolærer Janne Amalie Svit anbefaler elevene om å tenke på lyssettinger og ulike bakgrunner for rettene de skal ta bilder av neste dag.

Ingrid Hamsund fra Oslo er én av elevene som valgte Kunstfoto fra høsten 2023 og som stortrives på nettopp denne linja.

– Jeg har gått kunst, design og arkitektur på videregående, men følte jeg ville utforske foto videre og ble anbefalt om å gå på Sund folkehøgskole. Her trives jeg veldig godt! Vi har vært på studietur til Japan og vi er mye utenfor klasserommet for å ta bilder, forteller hun.

FOTO OG KUNST: Elever som velger Kunstfoto får lære hvordan fotografiet kan brukes til å mene noe, vise noe og bety noe. Ingrid Hamland skryter av miljøet på Sund og læremetodene til lærer Janne Amalie Svit.

Engasjerte elever med innflytelse

Dersom du ønsker å gå på Sund folkehøgskole, er det trolig en fordel dersom du er opptatt av samfunnet rundt deg og verdensproblematikk. Her finnes det nemlig linjer som FN og internasjonal politikk, Solidaritet Nord-Sør og Regnskog og aktivisme. Alle linjene består av engasjerte lærere og minst like engasjerte elever.

I peisestua denne dagen sitter Jonatan Forus fra Sandnes og Morten Alterskjær Johansen fra Klæbu og diskuterer hvordan de skal legge fram en presentasjon senere på dagen.

– Vi har vært fem uker i Thailand, Kambodsja og Vietnam før jul og skal presentere turen foran resten av elevene som går FN og internasjonal politikk, forteller de to, og legger til at de kunne ikke hatt det bedre enn det har det på Sund folkehøgskole:

– Her er det veldig koselig med gode, engasjerte folk rundt om på hele skolen. Og så har vi et flott demokrati her på Sund. Vi elever blir hørt og har stor innflytelse på hverdagen vår. Det passer oss politikknerder veldig godt, smiler Jonatan og Morten.

POLITIKKNERDER: Morten Alterskjær Johansen (f.v.) og Jonatan Forus innrømmer at de er politikknerder og dermed passer godt inn på linja for FN og internasjonal politikk.

LYST TIL Å VITE MER?

OM DENNE ARTIKKELEN

Innholdet i denne artikkelen er ikke laget av redaksjonen, men av Trønder-Avisas markedsavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Dersom du opplever at denne eller andre annonser fra oss ikke er tydelig merket, gi oss gjerne beskjed.

Synes du denne type artikler ser spennende ut?
Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.