Annonsørinnhold

Rectangle

Det finnes svært få privatpraktiserende tannleger i Trøndelag som tilbyr lystgass og beroligende medikamenter under tannbehandling.
Yvonne Rudel i Steinkjer er én av dem.

Møt tannlegen som tilbyr behandling med lystgass

Interior design, Cabinetry

– Vi tilbyr tannbehandling for personer som har angst for å gå til tannlege, som har sprøyteskrekk, traumer eller er plaget av utpreget brekningsrefleks, forklarer tannlege Yvonne Rudel mens hun viser fram gassflaske, nesemaske og tannlegestol inne på behandlingsrommet.

Rudel er en del av tannklinikken Bilstad, Rudel & Moen som har tilholdssted i den gamle Gjensidigegården i skolegata i Steinkjer. Hun har sertifisering innen tannbehandling med lystgass og har jobbet innen dette feltet i mange år.

BÅDE LYSTGASS OG BEROLIGENDE

For å gjennomføre tannbehandling til noen som har utfordringer med å oppsøke tannlege, tilbyr Rudel lystgass eller beroligende, eller eventuelt en kombinasjon av de to virkemidlene.

– Å bruke lystgass på tannklinikken er et ideelt verktøy for å redusere angst før og under behandlingen. Den gir indre ro og minimerer følelsen av smerter. Man kan bli slapp og trøtt, men man er ved bevisstheten hele tiden. Selve lystgassen har ingen bivirkninger, forklarer Rudel, og understreker at lystgass er ute av kroppen umiddelbart etter at behandlingen er ferdig.

– Men den som ønsker beroligende medikamenter eller en kombinasjon av det og lystgass må regne med å være påvirket etter behandlingen, samt at man trenger ledsager/sjåfør, sier tannlegen.

– INGEN NEGATIVE EFFEKTER

Ved bruk av lystgass, får pasienten en maske på nesa som er koblet til gassflasker med oksygen og lystgass.

– Pasienter som har prøvd lystgass gir gode tilbakemeldinger etterpå. Noen blir veldig glad og stolt for å endelig ha fått gjennomført tannbehandlingen som de har gruet seg for. De opplever mestring og noen trenger ikke lystgass lenger etter noen seanser, sier Rudel.

Før hun behandler en pasient, så går hun gjennom prosedyrene og forklarer tannbehandlingen nøye for pasienten. 

PASIENTENS BESTE VIKTIGST

– Kanskje kommer vi ikke lenger enn en samtale den første gangen, og det er helt OK. Det viktigste for oss er at pasienten etter hvert føler seg trygg, og så kan vi trappe opp videre neste gang. Målet er alltid å få behandlingen utført på en skånsom måte og til det beste for pasienten. 

Hun understreker at nye pasienter gjerne kan stikke innom bare for å se tannlegekontoret eller snakke med henne og tannhelsesekretærene. 

– Vi sender i tillegg ut brosjyrer om behandlingen ved forespørsel, slik at man kan lese seg opp før man bestiller time eller tar kontakt videre. 

LYSTGASS: Tannlege Rudel demonstrerer hvordan hun fester nesemasken på autorisert tannhelsesekretær Eva Brattaker.

Annonsørinnhold fra

– Jeg trives her i Stjørdal. Det er et godt samarbeid med kolleger bak scenen.

TRYGT: Pasienter som prøver lystgass gir gode tilbakemeldinger på at de opplever tannbehandlingen som trygg og skånsom.

FORSKJELLIGE PASIENTER

Det er ulike pasientgrupper som henvender seg til Rudel. Det kan være personer som er plaget av spasmer og dermed synes det er vanskelig å oppsøke tannlege, personer med tannlegeskrekk og personer med ulike angstlidelser.

– Det kan også være folk som har opplevd kroppslige traumer i oppveksten eller personer med ulike diagnoser som gjør at de har utfordringer med å sitte stille eller er plaget med brekningsrefleks, forklarer tannlegen.

KAN KONFERERE MED FASTLEGE

Rudel understreker at hun er nøye med å sette seg inn i de utfordringene pasientene hennes sliter med.

– Dersom en pasient som henvender seg til oss har et sammensatt sykdomsbilde, så tar vi kontakt med pasientens fastlege, med pasientens samtykke selvsagt, og konfererer med fastlegen om hvordan vi best mulig kan hjelpe slik at pasienten får utført tannbehandling.

Health care, Skin, Eyelash, Mouth, Ear, Gesture, Happy
  • Distriktsoperaselskap med formål å drive virksomhet innen opera og musikkteater, lokalt og regionalt, der samspill mellom profesjonelle og amatører er sentralt.
  • Opera Trøndelag er en videreføring av Steinvikholm Musikkteater som ble stiftet i 1992.
  • Administrasjonen er lokalisert i Stjørdal og har tre faste ansatte.

30 ÅR MED OPERA

Opera Trøndelag

UTYPISK: Yvonne Rudel er opptatt av at pasientene skal føle seg trygge inne i lokalet, og har blant annet pyntet rommet med hjemmekoselige og beroligende bilder.

ÉN AV SVÆRT FÅ I REGIONEN

Tannlegebehandlingen som Rudel tilbyr, finnes det få av i Trøndelag. 

– Blant privatpraktiserende tror jeg det er to eller tre av oss i hele fylket. Det offentlige tjenestetilbudet har jeg ikke helt oversikt over, forteller hun.

Selv har hun hatt pasienter fra Namsos, Inderøy, Rørvik og Levanger i tillegg til Steinkjer. 

– Jeg får ofte henvisninger fra andre tannleger fordi pasienten ikke klarer å fullføre en tannbehandling på tradisjonelt vis. Noen strever stort bare med å oppsøke oss og komme seg inn i lokalene, men vi gjør alt vi kan for å sørge for at de opplever trygghet når de først kommer seg inn døren.

– BLIR EN OND SIRKEL

Rudel har behandlet såpass mange pasienter med usunn tannhelse, at hun ikke kan understreke nok hvor viktig det er å få utført tannbehandling dersom du har gått svært lenge uten.

– Tenner og munnhygiene har så mye å si for oss mennesker. Det kan gå på selvbilde, utseende og føles sosialt hemmende dersom man har dårlig tannhelse. Og desto mer man utsetter tannlegebesøket, desto høyere blir ofte behandlingsbehovet og dermed tannlegeregningen. Det blir en ond sirkel.

Tannlege Rudel kan variere mengde og alternere mellom oksygen og lystgass fra tanken under lystgassbehandling.

Seks danseelever fra Stjørdal kulturskole er med i Madama Butterfly.

De deltar i bryllupsscenen når Madama Butterfly og marineoffiser Pinkerton inngår et proforma ekteskap.

På veggen i lokalet henger diplomet som viser at Yvonne Rudel har sertifisering innen lystgassbehandling.

– De fleste av oss har danset helt siden vi var små og vi gleder oss veldig til å vise fram dansen vår i Madama Butterfly. Den er veldig vakker.

Det forteller Selma Meland Gresseth, og forklarer at alle seks er med i den samme dansegruppa på kulturskolen og ble plukket ut til å være med på oppsetningen. Flere av de seks har vært med på oppsetninger gjennom Opera Trøndelag før.

– Vi håper mange kommer for å se på, for dette blir veldig bra. Det er så god regi og man skjønner handlingen ettersom alt er på norsk, forteller jentene.

Danseelevene er med i første akt og er japanske brudepiker for Madama Butterfly.

– Det blir mye venting, men alt er så profesjonelt gjennomført og interssant for oss å være med på. De profesjonelle sangerne er veldig dyktige og vi sitter ofte og beundrer dem, smiler Julia Pernille Gressnes.

GLEDER SEG: Disse danseelevene fra Stjørdal kulturskole gleder seg til forestillingene. F.v: Silje Vennes Frantzen (18), Selma Meland Gresseth (19), Julia Pernille Gressnes (18), Miriam Eide Brandsæter (18), Andrea Meldal Moen (18) og Lea Grande (16).

Lokale dansere imponerer

VAKKERT: Danseelevene fra Stjørdal kulturskole står for en vakker klassisk ballett under bryllupsscenen i første akt.

OPERA TRØNDELAG

Madama Butterfly

  • En opera i tre akter av Giacomo Puccini.
  • Seks forestillinger i perioden 22.04-28.04.
  • Blant hovedrollene finner vi bl.a: Sassaya Chavalit, Kjetil Støa, Nina Sætherhaug, Håvard Stensvold, Markus Bjørlykke, Are Hembre, Sverre Johan Aal, Veronika Moan m.fl.
  • Det er 70 personer på scenen i Madama Butterfly; solister, kor, studenter fra NTNU Institutt for Musikk, Opera Trøndelags Operaskole og dansere.
  • Opera Trøndelags Orkester består av 30 frilansmusikere supplert med strykere fra Nord-Trøndelag Kammerorkester, og musikere fra Fylkesmusikerne i Trøndelag. Orkesteret ledes av dirigent Torodd Wigum.
  • Kunstnerisk team består bl.a. av regissør Ronald Rørvik, koreograf Toni Herlofson, scenograf Plamena Dicheva, kostymedesigner Anne Spets, lysdesigner Erik Spets Sandvik, maskedesigner Maren Togstad og kormester Eva Holm Foosnæs.
  • Et stort teknisk apparat bak scenen gjør at det totalt er 150 personer involvert i oppsetningen.

TANNLEGESKREKK KAN SITTE I

Når det gjelder tannlegeskrekk, så forsvinner den ifølge Rudel sjelden helt og holdent.

– Men mange går ut herfra og føler på stolthet over å ha klart å fullføre en tannbehandling. Det er ofte rørende å være vitne til, smiler hun.

– HAR VIRKNING: Eva Brattaker er autorisert tannhelsesekretær sammen med Yvonne Rudel og hun synes det fint at klinikken tilbyr lystgass. – Vi ser at det har en god virkning for pasienter med frykt for tannbehandling.

LANG ERFARING

Tannlege Rudel har jobbet med lystgrassbehandling siden juni 2017 – på Sykehuset Levanger og i den offentlige tannhelsetjenesten i Steinkjer.

I januar i fjor begynte hun som privatpraktiserende i samme lokaler som ektemannen Lars Rudel og to andre tannleger. Her er det til sammen 11 ansatte.

VIL GJØRE BEHANDLINGEN KJENT

Det varierer hvor mange pasienter som kommer innom hennes tannklinikk og har utfordringer med tradisjonell behandling.

– I gjennomsnitt har vi besøk av to slike pasienter pr. uke, men jeg tror vi kunne tatt imot mange flere. Jeg frykter det er store mørketall med folk som kvier seg til å oppsøke tannlege, og jeg håper at vår behandling kan være til hjelp for mange av disse dersom den blir mer kjent, sier Rudel, og legger til:

– Jeg hadde besøk av en pasient her om dagen som første gang måtte ha lystgass, men som nå verken skulle ha det eller bedøvelse. Slike øyeblikk er store, synes jeg. Det er nesten så du får litt gåsehud. 

Priser for tannbehandling finner du på hjemmesiden til tannlegene Bilstad, Rudel & Moen.

LYST TIL VITE MER OM OSS?

VELKOMMEN

OM DENNE ARTIKKELEN

Innholdet i denne artikkelen er ikke laget av redaksjonen, men av Trønder-Avisas markedsavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Dersom du opplever at denne eller andre annonser fra oss ikke er tydelig merket, gi oss gjerne beskjed.

Synes du denne type artikler ser spennende ut?
Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.