Skal du selge bolig?
– Dette bør du vite om taksering
Bore i vegg for å avdekke skjulte skader? Ja, fra januar 2022 er det ett av de nye kravene til deg som selger bolig. Takst Midt i Verdal har tipsene du trenger.
– Vi opplever at endringene i Avhendingsloven i 2022, som ikke lenger gjør det mulig å selge en brukt bolig "som den er", fører til at mange boligeiere kontakter oss for å få hjelp med taksering, forteller takstingeniør Stian Stavrum.
Faktisk utgjør hele sju av ti oppdrag til Takst Midt tilstandsrapporter på fast eiendom ifm. avhendingsloven.
Dette er nytt fra 2022
Avhendingsloven er en lov som regulerer rettigheter og plikter mellom kjøper og selger ved avhending av fast eiendom ved frivillig salg.
– Fra 2022 er det krav om at boliger som selges er i tråd med dokumentasjonen som gis ved salg. Det er derfor enda viktigere enn før at boligen som er til salgs dokumenteres så godt som mulig. Å få på plass en tilstandsrapport fra en bygningssakskyndig, en takstingeniør, er nå svært viktig for enhver selger av fast eiendom, forklarer Stavrum.
I de nye tilstandsrapportene fra 2022 er det krav om at man som kjøper tydelig ser hva som er feil og problemer, og at man får et anslag på reparasjonskostnad dersom en vesentlig feil ikke er utbedret.
– Ettersom en tilstandsrapport er gyldig i ett år, kan du som segler starte opp prosessen i god tid før du skal legge boligen ut på markedet. Ved å være ute i god tid, har du mulighet til å utbedre eventuelle feil og få oppdatert rapporten i forkant av salgsprosessen, forklarer Stavrum.
Unngå tvister
En tilstandsrapport fra en godkjent takstingeniør vil kunne opplyse om, og avdekke, evetuelle feil eller mangler på forhånd, slik at man unngår tvister i etterkant.
– Våre tilstandsrapporter i Takst Midt blir alltid utarbeidet i tråd med det nye regelverket og bidrar til å gi selgere en tryggere salgsopplevelse, understreker daglig leder i Takst Midt, Stian Iversen.
Takstingeinør Stian Stavrum i Takst Midt Verdal forteller at 70 prosent av oppdragene til firmaet er å utarbeide tilstandsrapporter i forbindelse med salg av eiendom..
Det er lurt å komme i gang tidlig med tilstandsrapporten ved boligsalg. – Vi ser at flere og flere vil utbedre en del av de feil og mangler som registreres ved befaringen og dette utsetter prosessen med å få levert endelig rapport, forklarer Stian Stavrum (f.v.) og Åge Semb.
Nytt fra 2022 er at takstingeniør må ta hull i vegg mot våtrom og måle fuktighet. Før har ikke dette vært nødvendig. Fuktverdiene og ev. kostnader ifm. utbedringer skal stå i tilstandsrapporten.
Takst Midt består av fire ansatte, som alle er Norsk Takst-sertifiserte takstingeniører. F.v.: Stian Iversen , Stian Stavrum, Torbjørn Haddal og Åge Semb. Takst Midt flytter inn i nye lokaler i Nordgata 17 i Verdal i løpet av august. Velkommen innom for en takseringsprat!
Ikke bare taksering for private
Takst Midt har ansatte som har drevet med taksering siden 2006 og har dermed lang erfaring i bransjen.
– Vi utfører oppdrag over hele Trøndelag, men kan bistå med skadesaker i resten av landet etter avtale, forklarer Iversen.
Viktig rolle
I firmaet jobber også Torbjørn Haddal, som er i hovedsak takserer større oppdrag i forbindelse med nybygg, naturskader, reklamasjoner, skjønn i forbindelse med brann, forsikringssaker, ettårsbefaringer og uavhengige kontroller.
– Jeg har jobbet med alt fra storflommer, større branner og store nybyggsprosjekter i lang tid nå, og kunne ikke tenkt meg å jobbe med noe annet. Dette er et spennende og givende yrke, sier Haddal.
Torbjørn Haddal (t.h.) er en erfaren takstingeniør i Takst Midt, og jobber ofte med stor skadehåndtering og større nybyggsprosjekter landet rundt.
Trenger flere ansatte
For tiden er Takst Midt Verdal på utkikk etter flere kolleger. Kanskje noe for deg som har jobbet i byggebransjen fra før?
– Vi opplever en økende oppdragsmengde og trenger nye ansatte, da gjerne noen som har erfaring fra bygg og anlegg – og som har lyst til å prøve takseringsyrket, forteller Stian Iversen.
ER DU EN SOM PASSER INN HOS OSS?
Innholdet i denne artikkelen er ikke laget av redaksjonen, men av Trønder-Avisas markedsavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Dersom du opplever at denne eller andre annonser fra oss ikke er tydelig merket, gi oss gjerne beskjed.
Synes du denne type artikler ser spennende ut?
Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.
Annonsørinnhold