Annonsørinnhold

Rectangle

Aldri før har Scandic Stiklestad hatt tre lærlinger samtidig

Bli bedre kjent med dem

. . . og med Rikke og Sina!

Yara Alyaqoub (37)

Janne Thronsen (19)

Roy Olav Evensen (26)

– Du vet, jeg søkte servitørfaget fordi jeg er veldig sosial som person og liker å snakke med folk. Og her på Scandic Stiklestad trives jeg så godt, smiler Yara Alyaqoub.

Hun er på vei for å tenne lys på bordene rundt omkring i restauranten. Frokosten for hotellets gjester er over og lokalet må ryddes og klargjøres til lunsj.

Opprinnelig er hun fra Syria og kom til Norge i 2015 med mann og barn. Sønnene er i dag 11, 8 og 5 år gamle.

– Vi bodde i Lillesand i halvannet år, helt til vi fikk oppholdstillatelse og flyttet til Verdal i 2017. De to første årene bodde vi i sentrum, men nå bor vi på Stiklestad og vi trives veldig godt her, forteller Yara med et smil.

Etter to år med norskkurs og servitørjobbing i Verdal, søkte hun jobb som tilkallingsvikar på Scandic Stiklestad. Her har hun i høst fått plass som lærling etter å ha fullført voksenopplæring innen kokk og servitørfaget på videregående.

Og det er tydelig at 37-åringen er glad i servitøryrket. Med et strålende smil hilser hun gjester velkommen og spør hva hun kan hjelpe til med.

– Ønsker du en kopp kaffe? Skal jeg hente en til deg, spør hun en gjest, og rekker så vidt å få et bekreftende svar før hun springer av gårde for å hente.

– I april får vi svar på søknaden vår om statsborgerskap. Vi håper da at vi får norske pass og kan besøke familie i Syria igjen. Du mister mye av familien din på sju år. Vår yngste sønn har aldri truffet noen av sine slektninger.

Yara har alltid vært glad i mat, og forteller at det ikke er så mye som skiller norske og syriske mattradisjoner.

– Vi spiser sjelden svinekjøtt, fordi det er så dyrt. Men lam er billig. Melk finner du sjelden i butikk, for vi kjøper det direkte fra bonden, forteller Yara, og legger til:

– I Syria er det også veldig vanlig med buffeter, sånn som i Norge. Men vi setter aldri fram så mye som dere gjør her, ler hun.

Det er heller ikke så mye allergivennlig mat i Syria, som i Norge, kan Yara fortelle:

– Jeg ble litt paff over å se hvor mange allergener som er listet opp i menyer og matforpakninger da jeg kom til Norge. Det er ikke like vanlig i Syria. Men jeg liker godt at det er slik her. Én av sønnene mine er allergisk mot pasjonsfrukt, så jeg setter pris på at det er god informasjon om ingredienser i maten.

Lunsjen har så vidt begynt inne på restauranten og Yara plukker raskt opp tre tallerkner med mat fra kjøkkenvinduet. Idet hun kommer tilbake passerer hun kakedisken, som er svært populær blant gjestene på Scandic Stiklestad.

– Denne kaken, peanøttkake, er nok den som blir mest solgt i løpet av en dag. Det er mange som kjøper den, sier hun.

– Men sjokoladekake er også veldig populært, smiler hun og løfter fram en oreokake.

Det nærmer seg jul og julebordssesong på Scandic Stiklestad, og  Yara forteller at hun gleder seg til det, samtidig som hun tror det blir travle dager.

– I Syria lager vi mest grillmat til jul og drueblad rullet i ris og grønnsaker. Vi lager gjerne forskjellige retter, men det er litt annerledes enn de store buffetene med varmmat og kalde retter som vi ordner til  julebordene her, smiler hun.

Ulike juletradisjoner

Selv feirer hun og familien jul på samme måte som øvrige nordmenn og som øvrige kristne syriske familier.

– Vi feirer på julaften, har juletre og fest. Men det er én stor forskjell: Dere i Norge kjøper massevis av gaver og gir også til venner og andre dere ikke er i familie med. Det er ikke vanlig for oss fra Syria. Vi gir som regel kun til nærmeste familie.

– Jeg begynte rett før Olsok i fjor og var visstnok den første servitørlærlingen på 20 år!

Det forteller Janne Thronsen (19) mens hun  i raskt tempo traver rundt mellom bordene i restauranten, kjøkkenet og disken.  

Hun er fra Leksvik, men bor i Verdal sammen med sin samboer. Dermed takket hun nei til andre tilbud om lærlingplass da muligheten for å være på Stiklestad ble en realitet.

– Jeg hadde tilbud om plass både fra Famille og Hurtigruten, men valgte Scandic Stiklestad. Her skjer det så mye mer enn vanlig restaurantdrift: Vi har Molåna, Langhuset, Olsok og arrangerer mange store selskap. Jeg synes det er artig når det skjer ting og er veldig sosial av meg!

– Det var ikke noe annet som fristet av yrker. Jeg tenkte først å bli kokk, men så fikk jeg panikk for å gjøre noe galt som kunne gå ut over alt. Du får liksom reddet deg inn hvis det mangler et dekket bord, men det er verre hvis du svir maten til et hundretalls gjester.

Akkurat denne dagen er det torsdag, og det betyr at det er klubbtorsdag på Scandic Stiklestad. Og da snakker vi ikke om lag og foreninger, men om klubb og duppe.

– Det er helt utrolig populært, og dermed en travel dag for oss som serverer. Jeg var forresten glad i klubb og duppe før, men ikke etter at jeg begynte å servere det hver eneste uke, ler Janne.

Mens hun taktfast går mellom bordene inne på restauranten, må hun passe på å snakke med de gjestene som allerede har kommet mellom skiftene.

– Det er det artigste jeg vet – å få snakke med folk mens jeg jobber og serverer, forteller Janne.

Trives med å ha det travelt

Nå gleder hun seg til at det snart blir julebordssesong på Scandic Stiklestad.

– Jeg trivdes godt med det i fjor og liker at det er trøkk med å bytte om til ulike selskap og bordsett.

Tableware, Table, Food

 Innimellom  inntreffer det også hendelser og opplevelser utenom det vanlige.

– Det særeste jeg har opplevd som servitør her var under Olsok i fjor da alle skuespillerne  satt i restauranten om natta og sang spel-sanger for full hals. Og tror du ikke alle gjester og ansatte  ble med på sangene også, ler Janne.

200 kr i tips for smil

Og  ikke nok med det:

– Jeg glemmer heller aldri den gangen en utenlandsk dame kom og ga meg 200 kroner i tips. Hun sa hun gjorde det fordi jeg hadde så fint smil, forteller Janne og rister på hodet.

– Så det skjer mye her. Og det er ikke alt jeg skjønner meg på, men gøy er det!

Egentlig skulle han ikke bli kokk. Det var servitøryrket han opprinnelig var interessert i, og gjerne det å være bartender.

– Men så begynte jeg plutselig å bruke mye tid på å se på YouTube fra Michelin-restauranter, og ble mye mer interessert i kokkeyrket. I tillegg liker jeg godt å jobbe med mat selv, smiler Roy Olav Evensen (26) fra Verdal.

– Må kunne takle stress

I dag er han kokkelærling  på Scandic Stiklestad. Inne på kjøkkenet her koker det som regel med høyt tempo og effektivitet. Og det liker Roy Olav godt.

– Én ting er å lære å lage mat, noe annet er å takle stress og holde orden til enhver tid. Kommunikasjosnbiten mellom oss på kjøkkenet og med servitørene er alltid viktigst. Jeg trives godt med å jobbe som kokk her, smiler han.


– Jeg er kjempeglad over å få jobbe som lærling her og synes jeg har vært heldig. Her er det flinke folk og et godt arbeidsmiljø. Og vi lager lokal mat av gode råvarer. Etter at jeg er ferdig med lærlingeløpet, har jeg veldig lyst til å jobbe videre på Scandic Stiklestad.

Roy Olav forteller at han også har lyst til å jobbe i Frankrike, dersom muligheten skulle by seg.

– Det er tradisjonelt ansett som en god erfaring å ha med seg som kokk, og så ser det fint ut på CV-en, smiler Roy Olav.

Opprinnelig startet han et lærlingeløp som servitør, men måtte slutte da opplæringsstedet gikk konkurs. Så hoppet han over på en IKT-utdanning, men oppdaget raskt at det var vanskelig å få seg jobb.

– Jeg har kjæreste og barn, og det pushet. meg til å søke lærlingplass her som kokk. Det valget har jeg ikke angret en dag på, smiler Roy Olav.

Hektisk med julebordsesong

Snart står julebordsesongen for døren, og Roy Olav tror det blir en hektisk periode.

– Det blir mange julebord her og lengre arbeidsdager, men jeg gleder meg til det, sier kokkelærlingen.

Ønsker du eller din bedrift å bestille julebord på Scandic Stiklestad?

– Å, nå gleder vi oss til julebordene tar til! Alt er ferdig planlagt og vi har bestilt to tonn ribbe til det braker løst med julemeny og julebord 14. november, smiler kjøkkensjef Rikke Hofstad (29).

Hun er inne på kjøkkenet og er i ferd med å lage ferdig en salat.

– Julemenyen i restauranten vil kanskje by på litt mer spennende salater også, i tillegg til tradisjonelle juleretter, sier Rikke.

Selv startet hun karrieren som ekstrahjelp for bare 12 år siden.

– Jeg var lærling ved Ørens Meieri i 2013, og fikk etter hvert fast jobb på Scandic Stiklestad et par år senere, forteller Rikke.

I november i fjor overtok hun som soussjef, og i mars i år kunne hun titulere seg selv som kjøkkensjef.

– Hoppet i det

 – Det var aldri planen min at det skulle bli slik. Jeg var kjempestolt over å bli soussjef, og hoppet i det da kjøkkensjefstillingen ble ledig, forklarer hun.

– Men jeg er jo glad i utfordringer og synes det er kjedelig å ikke utvikle seg, så kanskje skjedde det ikke så uventet likevel, legger Rikke til.

Kjøkkensjefen kan meddele om at hun stortrives på jobb, spesielt fordi dagene er varierte og hun får fylt opp tiden med mange forskjellige oppgaver.

– Og ikke minst: Jeg får være kreativ med mat. Her på Scandic Stiklestad baker vi og lager det meste av alt vi serverer fra bunnen av, forteller Rikke, og avslører at hun egentlig hadde planer om å bli konditor, men innså at det lå flere muligheter foran henne ved å velge kokk som yrke.

Glad for rekruttering

Hun gleder seg stort over at Scandic Stiklestad i dag har tre lærlinger i både kokk- og servitøryrket.

– I vår bransje er du alltid sikret jobb, så det er en trygg utdanning å ta. Og jeg er glad for at lærlingene våre fant ut at det var like så interessant å være lærling her på Stiklestad, som det var å velge Trondheim. Vi har da attraktive arbeidsplasser her i regionen også!

– Jeg håper vi får beholde lærlingene våre etter at de er ferdige med utdanningsløpet sitt her. Da har vi vært med på å forme dem selv.

Ønsker du eller din bedrift å bestille julelunsj på Scandic Stiklestad?

Årets julebordssesong på Scandic Stiklestad blir nå den første på lenge med en ung og ny stab. Og totalt på kjøkkenet og i restauranten, er det pr. i dag 40 ansatte, da inkludert ekstrahjelp.

– Vi har alltid hatt kokkelærlinger her, men det er svært lenge siden vi hadde servitørlærlinger. Men endelig har vi fått til å ta ansvar som lærebedrift, og det tror jeg vi vil ha stor nytte av framover, sier restaurantsjef Sina Anfinnes.

Sina mener at det å ha lærlinger skjerper bedriften til å ta eget yrke på mer alvor.

– Det skjerper oss alle som er ansatt her og det gir både oss og lærlingene kunnskap og kompetanse. Jeg håper virkelig at vi har en jobb å tilby dem alle når de er ferdige som lærlinger, sier hun.

Populært med familiejulebord

Om kort tid er det julebordfokuset som tar over i restauranten, og Sina lover at Scandic Stiklestad som vanlig skal tilby de store, bugnende buffetene som de alltid har gjort.

– Det er utrolig populært med julebord her hos oss, og vi ser at familiejulebord virkelig har tatt av. Mange besteforeldre tar for eksempel med hele storfamilien med på juleselskap.  

– De artigste dagene

Sina tror at det blir mye trøkk i ukene som kommer, men ser ikke mørkt på det:

– Vi jobber mye og som regel fram til kl. 2-3 om natta. Det er travle dager, men det er også de artigste dagene – med mye feststemning blant gjestene våre, ler restaurantsjefen.

OM DENNE ARTIKKELEN

Innholdet i denne artikkelen er ikke laget av redaksjonen, men av Trønder-Avisas markedsavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Dersom du opplever at denne eller andre annonser fra oss ikke er tydelig merket, gi oss gjerne beskjed.

Synes du denne type artikler ser spennende ut?
Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.