Bli kjent med
ungdomsbedrifter på Mære
– Vi ønsker å lage en grindåpner i storfefjøs!
Det forteller en blidspent gjeng i ungdomsbedriften Open Door ved Mære landbruksskole.
– Å flytte storfe kan være en utfordring fordi man ofte må åpne og lukke grinda mens flyttingen pågår. Da er det risiko for klemskader og vi ønsker å øke sikkerheten for både gårdbruker og fe med ideen vår, forteller Henning Haldorsen Dragset i Open Door.
Fokus på HMS og sikkerhet
Selve ideen er en grindåpner til skillegrinden "port i bue" som kan styres med en fjernkontroll. Da slipper gårdbrukeren å åpne og lukke grinda selv og kan være alene i fjøset mens flyttingen pågår.
Ideen er på skissestadiet og består foreløpig av en låsmekanisme som kan ettermonteres på eksisterende fjøsgrinder av typen "port i bue".
I dialog med Felleskjøpet
– Vi har vært i møte med Felleskjøpet. De var svært positive til ideen, og det hjalp veldig på motivasjonen vår! Vi ser for oss en mekanisme basert på hydraulikk, men vi må komme opp med et materiale som er holdbart og ikke koster så mye, sier Jenny Modell Almlid.
Ungdommene er svært fornøyd med å lære å starte bedrift på egen hånd gjennom Ungt Entreprenørskap, og synes de lærer mye:
– Det er både lærerikt og spennende å være med på å utvikle noe som er vårt eget og at vi skaper noe nytt innen yrket vi skal inn i, smiler Open door-gjengen.
Open Door UB består av, f.v: Jon Morten Wist Ystgård, Marie Pettersen, Henning Haldorsen Dragset og Jenny Modell Almlid. (Hedda Finstad var ikke til stede).
Møt Godfoten UB, som består av f.v.: Arne Iver Skjei, Julie Engan, Ivar Skogset, Sivert Røflo og Hanna Stokke.
Godfoten UB har en idé om å lage et solid innlegg på innsiden av leggdelen til fjøsdresser. Dette skal gjøre at gårdbrukeren blir ekstra skånet for eventuelle bitt og sår fra dyra.
– Vi vil at gårdbrukere som jobber i grisefjøs og hønsefjøs skal kunne ha ekstra beskyttelse når de er i fjøsbingen. Da kan de tilbringe mer tid i bingen, de får økt sikkerhet og dyra får økt velferd, forklarer Arne Iver Skjei.
Fikk sponset dresser
Ungdomsbedriften har fått sponset fjøsdresser fra Nortura og tenker å sy en innvendig lomme og legge inn innlegg i dem så fort de har funnet riktig materiale.
– Vi i Ungt entreprenørskap gleder oss til Fylkesmessa som er på Magneten 9. mars! Da skal alle ungdomsbedriftene i Trøndelag ha stands og fortelle om bedriftene sine, sier rådgiver Dea Fostad Klinkby.
– Basert på det jeg har sett på Mære, er det bare å glede seg. Vi håper mange kommer innom, legger hun til.
UB Horset ønsker å lage grimer av resirkulert materiale.
– Vi har ikke kommet så langt i prosessen og er på skissestadiet, men målet er å lage grimer ut fra gamle grimer og annet materiale. Grunnen til det er at vi ønsker å tenke gjenbruk, forteller Andrea Minsaas Haugan.
Hun synes det er spennende å prøve ut bedriftskonseptet med en egen ungdomsbedrift.
– I starten var det skummelt å starte opp bedriften, men nå er det mer spennende og artig, smiler hun.
UB Horset består bl.a.av Sylvi Annie Øiahals (f.v.) og Andrea Minsaas Haugen. Tonje Rømo og Maria Høgsnes var ikke til stede.
Møt Tasty Pig UB
– Vi lager hundesnacks av avskjær fra gris som ellers blir kastet, forklarer tre glade jenter fra ungdomsbedriften Tasty Pig.
Ikke bare har de fått ferdig et produkt, men de har også fått på plass logo og en bærekraftig innpakning til snacksen.
– Ideen fikk vi etter å ha snakket med Nortura. Det viser seg at de kaster halerota av grisen og at den blir malt til benmel, forklarer Amalie Viktoria Ottermo Lund.
Tørker i sopptørkemaskin
Ungdomsbedriften var snar til å kjøpe inn en sopptørskemaskin på Jula og kom raskt i gang med å tørke skinn og kjøtt fra avskjær.
– Produktet vårt er helt uten tilsetningsstoffer og vi har allerede solgt en god del, forteller ungdommene.
Møt Tasty Pig UB
Du lurer kanskje på om jentene har testet produktet på målgruppen? Klart de har!
– Bikkja mi ble gal da snacksen ble servert, ler Victoria Magdalene Graset Jenssen (t.h.).
F.v: Jenny Mattea Elden og Amalie Viktoria Ottermo Lund. Vanja Abel Buvarp var ikke til stede.
Hinderfyll UB er en bedrift som består av f.v: Hannah Synnøve Stubsjøen Kvåle, Sara Oline Karlsen, Karianne Haugen og Mari Høknes.
Ungdomsbedriften Hinderfyll har laget en prototype på sitt eget produkt innen hestesport. Produktet er en installasjon som står under hinderet og skal hjelpe hester med å føle seg trygg under sprangridning.
– Vanligvis er det ikke hinderfyll i hinderet og det synes vi er viktig, forklarer ungdommene bak bedriften.
Fikk sponset materialer
Idémakerne vil at hestene skal bli tryggere på stevner ved at de lærer seg at det ikke er skummelt å hoppe over hindrene.
– Derfor er det viktig at hinderfyllet er av samme type. Vi har laget en modell som vi skal vise fram på Fylkesmessa 9. mars. Det er laget av baderomsplater og vannbestandig maling som vi har fått sponset av Fargerike Steinkjer og Berg Olsen Verdal, forteller Karianne Haugen.
Hilde Følstad er lærer for ungdomsbedriftene ved Mære landbruksskole og har undervist i entreprenørskap i 20 år.
– Elevene gjør alt selv og det er veldig artig å veilede dem innen entreprenørskap. Jeg vet faktisk av elever herfra som har startet egne bedrifter etterpå når de er blitt voksne. Når jeg tenker på det, blir jeg ekstra stolt.
Her er programmet for Fylkesmesterskapet for ungdomsbedrift 2022 på Magneten 9. mars:
08.00-10.15: Rigging av utstillinger
10.30: Åpning av Fylkesmessa 2022 og premieutdeling i digitale kategorier.
11.00-17.00: Utstilling og salg
11.30-12.30: Mat for elever
11.00-15.00: Presentasjon av Beste Ungdomsbedrift for jury
12.00-13.00: Lærersamling på Famille med lunsj
15.30-16.30: Mat for elever
17.00-18.00 Premieutdeling
18.30: Nedrigging
Innholdet i denne artikkelen er ikke laget av redaksjonen, men av Trønder-Avisas markedsavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Dersom du opplever at denne eller andre annonser fra oss ikke er tydelig merket, gi oss gjerne beskjed.
Synes du denne type artikler ser spennende ut?
Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.
Annonsørinnhold