Rectangle
Gesture, Font

Annonsørinnhold

Flash photography, Sky, Wood, Snow, Freezing

Her kan du fyre med lite ved og spare mye strøm

UNIKT KONSEPT I KJØNSTADMARKA

Tenk deg å fyre én gang med ved i løpet av dagen – og få nok varmtvann og oppvarming i boligen din til et helt døgn! Slik kan det blant annet bli i byggetrinn 2 i Øveråkeren.

Her vil vi bo!  

– Selv en steinkjerbygg kan trives godt i Levanger

Han er fra Steinkjer. Hun er fra Trondheim. Per Thomas Holtan og Julie Rofstad Aalberg var aldri i tvil om hvor de skulle bo og etablere en familie.

I en tid hvor strømprisene stiger og norske husholdninger etter all sannsynlighet må klare seg uten strømstøtte på sikt, er det fornuftig å tenke alternativt når man skal velge ny bolig. Energieffektivisering i boliger blir i tillegg stadig viktigere, både for økonomien og miljøet.

Entreprima AS, med Leif Skjevik, Marius Undersaker og Isak Bozkurt i spissen, har utarbeidet et boligprosjekt i Kjønstadmarka i Levanger der hver enkelt kjøper kan velge mellom to ulike løsninger for å redusere strømforbruk og driftskostnader.

– I en gjennomsnittsbolig vil mellom 70 og 80 prosent av alt strømforbruk gå til oppvarming av selve boligen og oppvarming av forbruksvann. Vi har derfor valgt å fronte en løsning som hittil ikke har vært vanlig i eneboliger – og har vært mer brukt i større anlegg, forteller Leif Skjevik.

VARME SELV UTEN FYRING

Løsningen er å levere boligene med en toppmoderne vedovn/kjel som står i et eget fyrrom med en akkumulatortank på 2200 liter.

– Men denne løsningen bruker man ved til å erstatte 70-80 prosent av vanlig strømforbruk. Som regel vil kun ett innlegg av ved pr. døgn være nok til å varme opp boligen og forbruksvann for hele døgnet, forklarer Skjevik, som selv har investert i tilsvarende løsning hjemme på eget småbruk.

– Om man ikke fyrer, er det fortsatt like varmt i boligen og man kan dusje som normalt på grunn av en back-up-løsning med strøm, forklarer han videre.

Dersom strømprisene stiger og støtten reduseres, vil derfor en vanlig husholdning selv kunne påvirke sine kostnader med å kjøpe ved.

– Eller, enda bedre; å hugge ved selv, dersom man har mulighet til det.

Urban design, Plant, Sky, Building, Cloud, Window, Vehicle, Car, Tree, Architecture

MER VANLIG I LANDBRUKET

Fyrrom med vedfyring i private boliger er foreløpig ganske uvanlig i Norge, men Skjevik påpeker at dette systemet er mye mer utbredt blant boligeiere i Sverige, noe som Skjevik mener kan tyde på at svenskene har kommet noe lengre enn oss når det gjelder biooppvarming i privatboliger.

– Større bioanlegg er også vanlig i landbruket i Norge, men da er det ofte at man benytter flis eller pellets i stedet for ved.

– Slik oppvarming er svært kostnadseffektiv og med ved som brensel har man i tillegg 0-regnskap på CO2-utslipp, siden trærne binder like mye CO2 som det frigis ved forbrenning.

SOLFANGER KAN MONTERES

I prosjektet i Kjønstadmarka er det også lagt inn mulighet til å gjøre ytterligere miljøinvesteringer ved å bestille solfanger oppmontert på taket.

– Denne vil hente kaldt vann fra boligen, som blir varmet opp av sola før det går tilbake i akkumulatoren med en temperatur på 80 grader celsius – og det uten at man har fyrt med ved eller brukt strøm, sier Skjevik.

Slik blir byggetrinn 2 av Øveråkeren i Kjønstadmarka, med eneboliger i kjede i tre plan og innbygget garasje. Her ønsker utbyggeren å tilby et unikt varmeanlegg som det finnes svært få av i privatmarkedet i Norge pr. i dag. ILLUSTRASJON: Entreprima AS

Annonsørinnhold fra

Gesture, Font

ALTERNATIV MED VARMEPUMPE

Som et kostnadsfritt alternativ, har utbygger i tillegg lagt inn en opsjon med varmepumpe som henter energi fra et borehull på tomta. Dette er for familier som ikke ønsker å bruke tid på vedfyring, men heller vil ha helautomatisk drift basert på elektrisitet.

– Felles for de to løsningene er at all oppvarming skjer via vannbåren gulvvarme, noe som gir utmerket komfort, påpeker Skjevik.

Orange, Yellow, Fixture

Kjelen som skal monteres i boligprosjektet er så ny at det ikke finnes brosjyremateriell på den ennå, men Skjevik har selv tatt bilder på fabrikken til ETA i Østerrike, som leverer noen av verdens mest moderne biokjeler i markedet. I tillegg til et digitalt panel på selve ovnen kan man overvåke og styre temperaturer mm. via en app.
FOTO: Leif Skjevik

BELASTNING PÅ STRØMNETTET

Etter det Skjevik er bekjent med, er det ingen andre som har frontet et boligprosjekt med vedkjeler opp mot privatmarkedet i vårt distrikt.

– Vi mener dette er noe for fremtiden, og et bidrag til å vise markedet at det finnes alternative løsninger hvor hver enkelt boligeier selv kan ha større kontroll på driftskostnadene sine dersom strømprisene utvikler seg i europeisk retning, sier han, og legger til:

– Entreprimas påstand er at utstrakt bruk av vedkjeler i privatmarkedet også vil kunne avlaste nettet, og i alle fall sørge for at behovet for videre utbygging av overføringsledninger og økt nettleie blir redusert eller utsatt.

Overhead power line, Natural environment, Transmission tower, Atmospheric phenomenon, Sky, Tree, Electricity, Cloud, Afterglow

Strømkostnader bekymrer stadig den norske befolkningen i disse dager. NVE har i en egen rapport fra oktober 2023 anslått at strømprisen vil være høy i lang tid framover. (Illustrasjonsfoto)

FLERE I LEVANGER TESTER ETA

I Levanger er det nylig blitt montert to vedkjelanlegg i private hjem av leverandøren ETA, som er samme leverandør som Entreprima vil benytte seg av i Kjønstadmarka.

For å illustrere hvordan systemet ser ut, tok vi turen til Munkeby og én av disse boligene. Inne på ei boligtomt har eier satt opp en enebolig, et redskapshus og en garasje der blant annet teknisk rom er plassert.

T-Rør står for rørlegging og installasjon av varmeanlegget.

– Her har vi installert en 3000 liter stor akkumulatortank i det tekniske rommet som sørger for oppvarming gjennom vannbårne rør til eneboligen – og som varmes opp av vedfyrt kjel, forklarer rørlegger i T-Rør, Halvor Hallan.

KOMBINERES MED SOL OG PELLETS

Hallan forklarer videre at eier av boligen har valgt en ETA-vedkjel med en ETA pelletsmodul tilknyttet.

– I perioder hvor man ikke er fysisk til stede og kan mate inn ved, gir vedkjelen beskjed om at den er tom for brensel, og pelletskjelen overtar med automatisk innmating av pellets. Alt dette kan også styres via app på telefonen.

Hallan sier han er imponert over kjelene og anlegget, og trekker spesielt fram at denne løsningen gir god komfort og god økonomi.

Sleeve, Yellow

Rørlegger Halvor Hallan viser fram vedfyrt ETA-kjel. I en luke legges veden og antennes ved app-styring eller direkte på skjermflaten. I bakgrunnen ser vi den 3000 liter store akkumulatortanken som holder vannet varmt og distribuerer det videre ut til gulvvarmerør i boligen.

SLIK FUNGERER DET

Når døra til kjelen åpnes, starter røykgassviften automatisk, så fremt den ikke allerede er i drift. Den sørger for oksygen til forbrenningen.

Idet selve vedkammeret åpnes, begynner vifta øyeblikkelig å suge ut kullos. Dermed blir det verken røyk eller lukt fra kjelen ut i rommet. Selve vedkammeret rommer nok til en hel dags oppvarming.

– På svært kalde dager må man kanskje legge i en gang til, men på sommers tid kan det kanskje gå flere dager i mellom behovet for vedinnlegg, forklarer Hallan.

Man trenger verken papir eller opptenningsved, for glørne fra forrige fyring ligger som regel igjen i kjelen. Og hvis ikke, finnes det en automatisk tenner.

Vedlikehold på anlegget er også ukomplisert.

– Vi anbefaler at det utføres en service på anlegget én gang i året. Skulle det ellers dukke opp noen feil, så finnes det teknisk support i Norge og i Østerrike som kan reparere systemsvikt remote, sier Hallan.

Inntil kjelen ved gulvet står en sotkjele der alt sotet fra fyringen blir samlet opp. Denne kan eieren selv ta løs og tømme når den blir full.

Road surface, Asphalt, Thigh

ENOVA-STØTTE OG GRØNT LÅN

Enova gir støtte til forskjellige tiltak på nybygg og løsningene for boligprosjektet i Kjønstadmarka tilfredsstiller inntil 30.000 kroner i støtte.

– Boligen får også ved bestilling av løsning med vedkjel nest høyeste energimerke, som i dag er grønn B. Dette energimerket tilfredsstiller flere bankers krav til grønne boliglån, forteller Skjevik.

Finger, Wood, Font

Med vedkjel som løsning i boligprosjektet, vil boligen få energimerke grønn B, som tilfredsstiller flere bankers krav til grønne boliglån. (Illustrasjonsbilde)

MULIG Å VELGE ULIK VARMEKILDE

Vedkjelene leveres i forskjellige størrelser og i Øveråkeren byggetrinn 2 er det planlagt å installere den helt nye typen ETA eSH 16-20 kw, som leveres med en 2200 liters akkumulatortank.

– Kundene kan selv velge opptil tre-fire forskjellige løsninger på oppvarming. Opsjoner er som tidligere nevnt varmepumper og solfangeranlegg, sier Skjevik.

Selv håper han at flest mulig velger vedfyrt varme, som han tror vil være på full fart inn i norske hjem om ikke så lenge.

Vedfyringsanlegget som skal installeres i Øveråkeren byggetrinn 2 vil bli av denne størrelsen, og er mindre enn det som installeres i Munkeby. Bildet er fra det tekniske rommet til den andre eieren av samme vedfyrte system i Levanger. T-Rør stod for installasjonen av denne også.

FOTO: T-Rør

Boligene blir over tre plan med unik oppvarming, royalimpregnert kledning og kjøkken fra JKE. ILLUSTRASJON: Entreprima

HØY STANDARD OG FLERE VALG

– Vi har erfart at folk ønsker seg en viss standard når de skal kjøpe nytt. Derfor har vi valgt å legge ut dette prosjektet som boliger i det øvre sjiktet, forklarer Skjevik, og legger til:

– Det vil si at vi allerede i utviklingsfasen har tenkt kvalitet i utforming, design, leverandører og utførelse, noe som går fram av byggebeskrivelse og romskjema.

Han presiserer at disse boligene leveres komplett nøkkelferdig, med alle former for innredninger, dusjvegger, badekar og belysning, noe han mener ofte er fraværende eller mangelfullt i andre prispressede prosjekt.

– Utvendig leveres det også ferdig asfaltert gårdsplass, oppførte støttemurer og ferdig sådd plen, sier Skjevik.

Det er i tillegg mulig å gjøre mange egne valg på design og utførelse uten at det koster ekstra.

– I tillegg til valg om oppvarming, har kjøperne flere fargevalg på alle vegger, vi tilbyr to ulike trappeløsninger og har en stor kolleksjon på gulv – og ikke minst; det finnes mange forskjellige valg på innredningene som leveres i serien JKE Nordic Silk.

Skjevik er tydelig på at potensielle kjøpere får mye for pengene ved å investere i dette prosjektet sammenlignet med andre tilsvarende boligprosjekter i markedet.

– Det er takket være at man i vårt prosjekt har konkurranseutsatt den høye standarden, slik at kjøperne ikke betaler urimelig mye for det som i vanlige prosjekt ellers ville blitt kalt "pristillegg", sier han.

SELGER FØRST OG BYGGER ETTERPÅ

Øveråkeren byggetrinn 2 har ca. åtte måneders byggetid, estimerer Skjevik.

– Men vi kan ikke starte opp prosjektet før vi har fått solgt noen av boligene først, sier han, og legger til at han håper mange blir nysgjerrige på dette byggetrinnet og kontakter Lokalmegleren & Partners for å høre mer om det.

– Vi er ivrige etter å komme i gang, og krysser fingrene for at folk ser det unike i dette prosjektet, og det faktum at det kan bli et fantastisk hjem for småbarnsfamilier, sier han.

Sky, Cloud, Plant, Building, Wood, Snow

Leif Skjevik forteller at boligene blir romstore og med høy standard – akkurat slik han erfarer at kundene i dag ønsker å ha det.

Rectangle

Ved spørsmål, kontakt oss gjerne på Facebook Messenger

OM DENNE ARTIKKELEN

Innholdet i denne artikkelen er ikke laget av redaksjonen, men av Trønder-Avisas markedsavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Dersom du opplever at denne eller andre annonser fra oss ikke er tydelig merket, gi oss gjerne beskjed.

Synes du denne type artikler ser spennende ut?
Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.

Rectangle